dimecres, 26 de maig del 2010

CP MIGJORN 1r i 2n DE PRIMÀRIA 25-5-2010

ESCOLA: CP MIGJORN
CURS: 1r i 2n DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU
TEMÀTICA: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CICLE D'AIGUA I CARBONERS.

Just quan arribam a Orient, els alumnes escolten les normes que han de seguir durant l'itinerari: no arrabassar plantes, anar per l'esquerra durant el tros de carretera, no fer renous excessius per dins el bosc, anar sempre pel camí sense agafar dreceres...
Dins els camps de conreu de Cal Reis ens situam un poc amb un petit mapa de Mallorca, després observam els diferents tipus de paisatge i diferenciam els dos boscos característics de la nostra illa (alzinar i pinar).

Aquest dia coneguérem diferents tipus d'insectes com els poriols, formigues, abelles i escarabats, també vérem aranyes i la funció que tenen tots aquests animals dins els ecosistemes.

Entràrem dins el bosc i observàrem les principals característiques d'aquest i del sotabosc. La humitat és la principal característica del bosc d'alzines. La llum del sol, l'aigua que hi ha i els animals que pasturen modifiquen el sotabosc. Contàrem el conte del carboner que volia tallar l'alzina gran i vérem l'estatua del cap de la somera que la muntanya va regalar al bosc.
El carboner vivia dins la barraca que veis al fons durant sis o set mesos de l'any. El carbó vegetal servia per ser utilitzat a les cases, sobretot per escalfar-se i per cuinar. Els traginers el transportaven amb carros i bísties cap als pobles.
Just en aquest indret hi trobàrem una alzina malalta de banyarriquer. Aquest escarabat fa molt de mal a les alzines ja que es va menjant a poc a poc la soca de l'arbre. Els fongs de podriment juntament amb la dificultat de poder circular la saba de l'arbre, fan que a poc a poc l'arbre es vagi morint.
El Salt des Freu dins el torrent de Coanegra és una de les coses més belles de Mallorca quan duu aquesta quantitat d'aigua.
Esperam que us hagi agradat i fins a una altra vegada.
Xavier i Rafel








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada