dimecres, 5 de maig del 2010

CP MARE DE DÉU DEL TORO 5è DE PRIMÀRIA 28-4-2010

ESCOLA: CP MARE DE DÉU DEL TORO
CURS: 5è DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU I CAMÍ DE COMASSEMA.
TEMÀTICA: PLANTES, PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONER, CALCINER, MOLÍ I SALT DES FREU.


Just devora els cirerers de Cal Reis ens aturam una estona per tal d'identificar els diferents tipus de paisatge que ens trobam a Orient, ja sigui paisatge modificat per l'home o natural.
A mesura que caminam feim petites aturades per conèixer les principals plantes de l'entorn amb les seves característiques i els usos que aquestes tenen per a l'home.


El banyarriquer és un escarabat que viu en els arbres i se'n beneficia d'ells. Segons els tipus d'arbre podem trobar un tipus de banyarriquer o un altre. En el cas de l'alzina, el banyarriquer que hi trobam és el més gros de tots els que hi ha a les Balears. L'alzinar es veu molt perjudicat amb la seva presència ja que aquest s'alimenta de l'escorxa i de la llenya de l'arbre.


El carboner es dedicava durant molts de mesos de l'any a convertir la llenya en carbó. Aquest s'utilitzava a les cuines de les cases i per escalfar-s'hi.



Dins aquesta barraca hi vivia, com podeu observar les condicions no devien ser massa bones. La vida era molt dura aleshores i les comoditats no existien.



Just devora el Pas de S'Estaló aprofitam per veure alguns endemismes de la flora de la Serra de Tramuntana. Hi podem trobar la bella Violeta de Penyal.





El calciner era la persona que s'encarregava de fer la calç que posteriorment s'utilitzava a les cases per emblanquinar o bé per a la construcció. També servia com a medicament per les persones amb falta de calç i a més a més, era un bon desinfectant per a diferents usos. La calç s'obtenia de la roca calcària.







Aprofitam l'espectacularitat del Salt des Freu dins el torrent de Coanegra. Les intenses pluges d'enguany ens han permès veure'l sempre carregat d'aigua.







Aquest molí fariner d'aigua situat prop del Freu, és de l'època musulmana. Actualment ja està molt espatllat i només queda una de les dues moles.







El següent dia tenguérem poc temps, però l'aprofitàrem utilitzant una clau dicotòmica per tal d'identificar les plantes que anàvem trobant en el camí que duu a la possessió de Comassema.
Esperam que torneu un altre any.
Xavier i Rafel










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada