dijous, 20 de maig del 2010

CP MESTRE COLOM 2n DE PRIMÀRIA 19-5-2010

ESCOLA: CP MESTRE COLOM
CURS: 2n DE PRIMÀRIA
ITINERARI: COMASSEMA
TEMÀTICA: POSSESSIÓ, TAFONA I OFICIS.
Just abans d'entrar a les cases férem una berenada per recuperar forces de la caminada que havíem fet abans. Aquí es pot veure el safareig de Comassema, un dels més grossos de Tramuntana.
Vista del safareig.

El portal forà connectava l'exterior amb l'interior de la clastra. La petita fortificació que es veu servia per a dificultar l'entrada a possibles assetjadors. Just devora el portal s'hi troba el banc dels missatges, lloc on aquests esperaven l'amo de bon matí per tal de saber quines ordres aquest els havia de dar.


Aquest altre portal és el que dona entrada al menjador de la casa dels amos. Es poden observar les dovelles i l'escut dels Palou de Coma-sema.



El rellotge de sol actualment funciona una part del dia ja que les modificacions que es feren a la possessió va fer que el sol no hi pogués pegar a les primeres hores del dia.




A la tafona mecanitzada de Comassema, d'uns cent anys d'antiguitat, es poden contemplar perfectament les parts de les quals consta: el trull amb la tremuja, els rutlons, la sumola i els volsosos; la premsa amb els carros , els esportins i el bassí; el motor amb tots els engranatges; la caldera; els graners i els conductes que duen a les piques de triar.






Vista del carro i els esportins.






Aquí es veu el menjador a on hi menjaven els amos i missatges que feien feina a la possessió de Comassema. Dedins s'hi poden veure diferents eines com per exemple: jous, pales, forques, barcelles, romanes, gatzolls, posts de rentar, posts d'enfornar, selles, cernador, llums d'oli, cavall de formatjar...
Esperam que torneu un altre any.
Xavier i Rafel







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada