dimecres, 24 de febrer del 2010

CP PRÀCTIQUES 4t 23-2-2010

ESCOLA: CP PRÀCTIQUES
CURS: 4t
ITINERARI: COMASSEMA
TEMÀTICA: PAISATGE, PLANTES, OFICIS I POSSESSIÓ.


Abans de començar l'itinerari explicam les normes a seguir i berenam per agafar forces just danvant les cases de Cals Reis a Orient.
L'alzina és un dels arbres més importants dels nostros boscos de la Serra de Tramuntana. Aquest arbre s'ha anat adaptant a les condicions climàtiques pròpies d'aquí. Les seves fulles poden adoptar diferents formes al seu marge foliar la qual cosa fa que en trobem amb punxes o gairebé sense.


Els oficis de la possessió de Tramuntana eren molt diversos entre els quals destaquen: collidores d'oliva, pastors, porquerets, segadors, batedors, carboners, calciners, nevaters, mestre de paret seca,...

L'oliverà de Comassema es troba en bon estat de conservació i ens ofereix l'oportunitat de veure oliveres mil.lenàries amb formes diverses.




El safareig de Comassema és un dels més grossos que es poden observar a una possessió de Mallorca.



El portal forà comunicava l'exterior de la possessió amb la clastra o pati interior de les cases. Aquí es pot observar el banc dels missatges en el qual hi esperaven assegudes les persones que feien feina a la possessió fins que arribava l'amo per donar-los les ordres del dia.





Les cases de Comassema acualment tenen molta feina de manteniment, els costos de la qual són molt elevats. L'activitat actual no té res a veure amb la que hi havia fa cinquanta anys, molta gent hi feia feina.






La tafona mecanitzada té uns cent anys d'antiguitat i encara ara es posa en funcionament alguna vegada. El procés d'elaboració de l'oli era laboriós i més d'una persona hi havia de fer feina amb les tasques d'esclafar l'oliva, premsar i decantar.
A veure si tornau una altra vegada.
Xavier i Rafel








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada