dilluns, 15 de febrer del 2010

CP JUNÍPER SERRA 1r i 2n 12-2-2010

ESCOLA: CP JUNÍPER SERRA
CURS: 1r i 2n
ITINERARI: FREU
TEMÀTICA: CICLE D'AIGUA, PAISATGE, CARBONER I BANYARRIQUER.




Abans de començar l'itinerari berenam dins les cases i aprenem a classificar les deixalles dins cada contenidor. Escoltam les normes dels monitors ja que per poder fer l'itinerari passam per terrenys privats.
Hem tengut la sort que ens ha nevat. La neu forma part del cicle de l'aigua, juntament amb la pluja i el calabruix. Les reserves d'aigua de Mallorca són bàsicament les que trobam als embassaments, aqüífers, pous, safarejos, basses, aljubs, fonts... . És important fer un ús correcte de l'aigua ja que a l'estiu escasseja.

Quan entram als terrenys de Cal Reis, situats a la Vall d'Orient; ens orientam amb un mapa físic i un mapa polític. D'aquesta manera ens situam un poquet millor i coneixem alguns noms de les muntanyes de per allà.



Avui ha estat un dia excepcional, per tant, era una obligació fer una petita batalla de bolles de neu. Ens ho hem passat molt bé.


Hem entrat al bosc i hem pogut comprovar com era un bosc d'alzines. Aquest bosc és bastant jove ja que actualment hi ha les alzines que naixeren després del carboneig.





Ja que hi erem, hem aprofitat l'ocasió per sembrar un aglà. Així naixerà una alzina que ajudarà a mantenir l'equilibri en el bosc. Per tant, hem après a no agafar dreceres ja que si ho feim podem trepitjar i matar les petites alzines. A més a més, si agafam dreceres ajudam a fer desaparèixer els camins de la Serra de Tramuntana.





Aquí podem veure una petita sitja reconstruïda, lloc a on antigament els carboners hi feien el carbó vegetal. Aquest era una font d'energia molt important per a les cases.







El banyarriquer és un escarabat que fa malbé les alzines, és una plaga a les Balears. Les alzines danyades de banyarriquer arriben a morir la qual cosa fa que els nostres boscos es vegin perjudicats.






Vista de la Vall d'Orient amb les muntanyes nevades al fons.







El Pas de s'Estaló és un lloc per on hi passa un camí que comunica Orient amb altres llocs com per exemple Santa Maria. Els camins que hi havia a les muntanyes eren de carro, de ferradura i tiranys.
Esperam que us hagi agradat. Fins a una altra.
Xavier i Rafel











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada