dimecres, 3 de febrer del 2010

CP JOAN MAS I VERD 5è i 6è 29-1-10

ESCOLA: JOAN MAS I VERD
CURS: 5è i 6è
ITINERARI: FREU
TEMÀTICA:Carboner, banyarriquer, cicle de l'aigua, paisatge i plantes
A l'hort de Cal Reis podem observar els diferents tipus de paisatge que ens trobam a la Serra de Tramuntana: natural, urbà i rural.


Coneixem els diferents tipus de plantes que hi ha en aquests indrets ja siguin arbres, arbusts, lianes o herbes.

L'alzinar de Cal Reis és molt net perquè es troba a la part obaga de la talaia i això fa que gairebé el sol no hi penetri. Aquest fet condiciona que hi hagi una realitat molt diferent de sotabosc.
La reconstrucció de la sitja de carboner ens ajuda a poder entendre millor aquest ofici que ja no existeix actualment, però que durant molts anys va ser molt important ja que el carbó era una font d'energia gairebé imprescindible a les cases.




El banyarriquer és un escarabat que fa molt de mal a les alzines, a Mallorca és una plaga, però a altres bandes d'Europa està protegit. La femella pon els ous a l'escorxa de l'alzina i quan es converteix en larva, aquesta s'alimenta de la fusta realitzant galeries internes que dificulten la correcta circulació de la saba de l'arbre.



Aquí podem veure la bellesa que ens presenta l'espectacular "Salt des Freu" al torrent de Coanegra





Aquest molí fariner de l'època musulmana, es troba just devora el Salt des Freu, funcionava gràcies a la caiguda de l'aigua que feia moure unes pales de fusta del rodet situat en el cacau. Aquest rodet feia moure la mola volandera damunt la mola sotana que es trobava fixa; així s'esclafava el gra del cereal.





La font de mina prop de les cases des Freu era una forma d'assegurar-se aigua pels camps de conreu.




Esperam que un altre any torneu al Camp d'Orient.
Xavier i Rafel







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada