divendres, 19 de març del 2010

Sant Felip Neri 2n ESO 16 i 17 de març de 2010

ESCOLA: SANT FELIP NERI
CURS: 2n d'ESO
ITINERARI: FREU I CASTELL D'ALARÓ
TEMÀTICA: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONER, PLANTES, MOLÍ FARINER, CALCINER, OLIVERAR, HISTÒRIA CASTELL I PARET SECA.

Dins els camps de conreu de Cal Reis aprenem a identificar els tres tipus de paisatges: natural, rural i urbà; i la relació que hi ha entre ells.
Dins el bosc observam les principals característiques que aquest ens mostra: formació de l'humus, el sotabosc, la humitat de l'alzinar,...


Calculam les edats de les alzines per tal de saber l'estat de conservació del bosc.


Aprenem com funcionava el treball que feia el carboner i les condicions amb les quals vivia durant molts de mesos a l'any. El carbó vegetal servia d'energia per a les cases.




Just a l'interior de la barraca de carboner s'hi col.locava el menjar penjat al cap curucull d'aquesta per tal que els animals no hi arribassin.



El banyarriquer és un escarabat que fa molt de mal a les alzines ja que es menja la llenya d'aquesta fins que arriba a un punt que l'alzina es mor a causa dels fongs de podriment que van entrant dins les galeries que forma l'escarabat.





Amb una clau de classificació hem après a conèixer les plantes segons les principals característiques d'aquestes.






L'ofici de calciner consistia en transformar la pedra en calç. Aquesta calç servia per emblanquinar les cases, per a la construcció, com a medicament, per desinfectar... Era una feina molt dura així com la de carboner.







El salt des Freu té una impressionant bellesa en aquests moments ja que duu molta d'aigua el torrent de Coanegre.









Vàrem haver de travessar el torrent i quasi ens banyam els peus.








El següent dia pujàrem al Castell d'Alaró i poguérem observar l'oliverar de Son Bernadàs i l'explotació que se'n feia d'aquests fa uns anys. També entenguérem el perquè de la quantitat de paret seca que hi ha en aquests indrets.










Just al Pla des Pouet es nota ja el cansament dels dos dies, però falta poc per arribar al Castell.










Davant la torre de l'Homenatge o del constipador, aprenguérem la història que ens ha deixat aquest lloc amb els anys. Els àrabs, cristians, reis, etc; lluitaren per quedar-se amb aquest lloc tan privilegiat com és el Puig d'Alaró.













Ja a dalt del Castell, s'hi troba la capella de la Mare de Déu del Refugi. Des d'aquí es poden observar unes vistes impressionants.
Esperam que torneu una altra vegada.
Xavier i Rafel














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada