divendres, 13 de març del 2009

CP MARE DE DÉU DEL TORO

Estada de tres dies del CP Mare de Déu del Toro amb els alumnes de cinquè curs.
Ruta: Es freu, poble Orient.
Temes treballats: Paisatge (Espai natural, espai conrat, antropisme) Serra de Tramuntana. Estudi comunitats vegetals (preferentment alzinar i garriga mediterrànea, també hem xerrat dels pinars). Endemismes (Cyclamen balearicum i violeta de penyal). Plagues (Banyarriquer i oruga peluda(oruga defoliadora dels alzinars menorquins). Aucells (Ropit, aucell migrant hivernant, pinsà i cap-ferrerico com a sedentaris. Carboners amb visita a sitja i barraca. Importància d'aquest ofici com a element econòmic fins fa molt poc temps. Torrent des Freu. Moli fariner musulmà.


Explicació del mal causat per la plaga de Lymantria dispar. Oruga defoliadora dels boscos d'alzines. Observació d'exemplars de 2mm amb la lupa binocular

Observam la Serra amb qualcuns dels cims més alts de Mallorca (Alfàbia, Massanella).

Observam la flor composta del llevamà.


Alzina atacada pel banyarriquer.



Visitam una sitja de carboner i explicam com era el seu treball i la seva vida al bosc.




Observam un exemplar únic a la nostra flora, el cyclamen balearicum.


Arribam al salt des Freu, espectacular!



Visitam el molí fariner musulmà datat per primer cop després de la conquesta de Mallorca pel Rei Jaume I. Ens visita un ropit. El podem observar molt bé. Abans, quan dinàvem, hem pogut veure pinsans i un cap-ferrerico, una passada!


Arribada a les cases. És hora de descansar! Però, encara tenim temps per observar amb la lupa binocular l'estructura i adaptacions de les fulles de l'estepa blanca (Regulador de temperatura) i de la rotgeta (Espines defensives)









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada