dilluns, 31 de maig del 2010

CP SES QUARTERADES 4t DE PRIMÀRIA 27 i 28 DE MAIG

ESCOLA: CP SES QUARTERADES
CURS: 4t DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU I COMASSEMA
TEMÀTICA: PAISATGE, BOSC, PLANTES, BANYARRIQUER, OFICI DE CARBONER, CICLE DE L'AIGUA, POSSESSIÓ, OFICIS, OLIVERAR I TAFONA.

Entrant dins el bosc i després d'haver vist els diferents tipus de paisatge; ens fixam amb la composició del sotabosc de l'alzinar. L'alzinar és un tipus de bosc que necessita molta humitat per poder sobreviure. L'humus que hi ha al sotabosc facilita que puguin néixer altres alzines cada any.
Aquesta vegada hem calculat l'edat d'algunes alzines del bosc de Cal Reis. Calculant el perímetre de l'alzina i amb l'ajuda d'una escala podem saber l'edat de l'alzina.


Les sitges servien antigament per fer carbó vegetal. Actualment ja no se'n fa a Mallorca, però a altres bandes del món sí que encara en fan. Durant sis o set mesos a l'any el carboner feia el carbó. Els usos del carbó vegetal eren bàsicament per a les cases ja que a la indústria s'emprava el carbó mineral.

Dins aquesta petita barraca hi dormia, com podeu veure la vida era dura però senzilla, sense gaire diversió ni consum, simplement feina i més feina.

El segon dia visitàrem les cases de Comassema, una de les possessions emblamàtiques de la Serra de Tramuntana. Aquí es pot veure part del safareig.

La possessió tenia una petita fortificació per tal d'evitar que els bandolers hi entrassin a robar. El portal forà comunicava l'exterior amb l'interior de la clastra.

Les cases dels amos eren les dependències que ocupaven les persones encarregades de gestionar les finques de Comassema. Aquí es pot veure l'entrada de les cases dels amos.


Els menjadors de les cases dels amos devia albergar més d'un missatge per menjar-hi, durant tot l'any n'hi havia de missatges. Els missatges eren aquelles persones que feien feina per l'amo. Dins els menjadors s'hi poden observar diferents tipus d'eines antigues com per exemple, gatzolls, forques, pales, post d'enfornar, selles, cernadors,...

El trull és la part de la tafona a on s'hi esclafava l'oliva. Les parts més importants eren: la tremuja, els volsosos, la sumola, els rutlons i l'arbre.

El premsat es feia aquí. Després de tenir tots els esportins plens de pasta d'oliva es passava per la premsa i s'hi tirava aigua bullent per damunt per tal de decantar l'oli de la pasta. Tot aquest suc passava a les piques de decantar per després ser triat.
Esperam que torneu un altre any.
Xavier i Rafel











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada