dilluns, 29 de març del 2010

CP ES PIL.LARÍ 3r 23 i 24 DE MARÇ

ESCOLA: ES PIL.LARÍ
CURS: 3R DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU I COMASSEMA
TEMÀTICA: PAISATGE, BOSC, CARBONER, BANYARRIQUER, SALT DES FREU, OLIVERAR, OFICIS, POSSESSIÓ, TAFONA I ORIENTACIÓ



Arribam a les cases per instal.lar-nos -hi pels dos dies d'estada a Orient.
Ens situam a l'hort de Cal Reis per conèixer els diferents tipus de paisatge que hi ha i veure com funciona un hort d'arbres fruiters.


Dins el bosc observam com són les alzines, el seu fruit i de què es forma el sotabosc.

El carboner dedicava moltes hores per controlar que la sitja no es cremàs més d'una banda que de l'altra. Hi feien feina durant 6 o 7 mesos i dormien dins una barraca feta de pedra, càrritx i qualque fusta d'alzina o d'ullastre que aguantava la teulada de la barraca.



El Pas de s'Estaló era un pas per allà on hi passaven els traginers per anar a dur el carbó o la calç feta a la muntanya cap en els pobles del pla. Fou construït l'any 1905.





El Salt des Freu és espectacular en aquests moments ja que duu molta d'aigua a causa del desgel i les pluges abundoses d'enguany.




El següent dia anàrem a veure la possessió de Comassema, durant el camí ens aturàrem per conèixer un poc millor l'entorn i situar-nos amb un mapa de la zona.






Els oficis eren molt abundants a una possessió, sobretot tots aquells que fan referècia al sector primari.








Les cases dels amos eren les dependències a on hi vivia l'amo de la possessió i alguns dels missatges que hi feien feina.







A la tafona s'hi fa oli, aquí podem veure la part del trull de la tafona mecanitzada de Comassema. En el trull s'hi esclafava l'oliva que posteriorment passaria col.locada damunt els esportins al premsat.
Fins a una altra vegada.
Xavier i Rafel










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada