dimarts, 9 de març del 2010

C LA PORCIÚNCULA 2n 5-3-2010

ESCOLA: COL.LEGI LA PORCIÚNCULA
CURS: 2n
ITINERARI: FREU
TEMÀTICA: PAISATGE, CARBONER, BOSC, BANYARRIQUER, PLANTES I CICLE D'AIGUA.


Després d'haver vist el paisatge entram dins el bosc i observam el mal que fa l'escarabat banyarriquer damunt les alzines. Aquest insecte diposita els ous damunt l'escorxa i quan aquests es converteixen en larva és quan comença el mal damunt l'arbre. Les larves s'alimenten de l'escorxa i s'endinsen dins la soca de l'arbre.

Aquí podem observar les galeries que arriben a fer les larves a la soca.

El carboner treballava de valent durant molts de mesos a l'any. Les condicions per viure allà eren molt dures ja que només tenien una barraca per dormir-hi. De les alzines malaltes i de les més grosses en feien el carbó a la zona de la Comuna de Bunyola. Un capatàs marcava les alzines que s'havien de tallar a cada ranxo i cada any es treballava un ranxo diferent.


Aquí dedins hi dormien els carboners, una simple barraca feia de recés durant molts de dies a l'any. Les condicions com podeu veure no eren massa còmodes.


Des del Pas de s'Estaló es pot contemplar tota la Vall d'Orient. Per aquest pas hi passaven els traginers que havien d'anar cap a Sta.Maria o a altres indrets.





El salt des Freu és ple d'aigua actualment, val la pena visitar-lo. Aquest salt d'aigua passa per dins el torrent de Coanegra.





Just davant les cases de Ca'n Morro i molt a prop de les des Freu, trobam una font de mina que antigament devia subministrar d'aigua aquests indrets.






Vista de l'entrada de la font de mina.
Esperam que torneu una altra vegada.
Xavier i Rafel.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada