dimarts, 1 de desembre del 2009

Cp Rafal Vell 5è curs: 25-11-09


Escola: CP Rafal Vell
Cicle: Alumnes de cinquè de primària.
Itinerari: Es Freu
Temàtica treballada: Plantes de garriga i alzinar.

La primera feina que feim és la de situar-nos amb l'ajuda de mapes. Ens trobam a la Serra de Tramuntana i explicam quines són les característiques que la defineixen. També aprofitam per veure els diferents tipus de paisatges (natural, rural i urbà) i xerram de les alteracions i problemàtiques sorgides a causa de l'antropisme.
La part central de la visita es basa en l'observació i reconeixement de les espècies vegetals que defineixen la nostra garriga ,i, també, els alzinars. Comprovam quines són les adaptacions de les plantes en relació a la pèrdua d'aigua durant el període estival. Amb l'ajuda d'una clau de classificació avançam pas a pas per esbrinar de quina planta es tracta. En aquest cas, possiblement estiguem observant qualque falguera que creix als marges de la possessió de Cal Reis. Cada grup ha d'identificar una espècie diferent. A la foto es pot veure com diferents grups ho estan duent a terme.

Quan arribam a l'alzinar xerram de les seves característiques i de la importàcia de les plantes en relació a les xarxes tròfiques, a la producció d'axígen, a la creació d'hàbitats adequats per a les espècies animals... També, i per grups, calculam l'edat aproximada de les alzines i així podem tenir una idea de l'edat mitjana del bosc.


Aprofitam per xerrar del banyarriquer i del mal que pot ocasionar a zones concretes d'alzinar.



Fa uns 60 anys enrera, la producció de carbó era fonamental com a font d'energia. Estudiam l'ofici dels carboners i la vida que duien al bosc. Més envant aprofitam per conèixer espècies endèmiques (com la violeta de penyal...), per xerrar dels rastres deixats pel mart i per posar en pràctica els coneixements que hem adquirit per classificar diferents plantes. Cada grup n'ha d'identificar cinc, ho aconseguirem?


Finalment, recollim aglans i les sembram a envasos. L'objectiu és aconseguir que neixin alzines que posteriorment seran utilitzades per repoblar boscos on aquesta no mes produeix de manera natural, tot un repte!
Només ens resta donar-vos l'enhorabona per la feina feta, esperam que ens retrobem aviat.
Xavier i Rafel
PD: He estat molt content de tornar a estar plegats, sou uns alumnes excepcionals, una abraçada a tothom:
Xavi





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada