dilluns, 8 de febrer del 2010

C AULA BALEAR 2n 4-2-2010

ESCOLA: AULA BALEAR
CURS: 2n
ITINERARI: FREU
TEMÀTICA: CICLE D'AIGUA, PLANTES, OFICI DE CALCINER I PAISATGE.


Ens aturam al principi de l'itinerari per tal d'observar el safareig de Cal Reis i entendre la funció d'aquest dins el cicle de l'aigua, és a dir; d'emmagatzemar l'aigua.
Amb un petit mapa de Mallorca cercam la direcció des d'on venim i també coneixem alguns elements del nostre entorn: cims, passos, vessants...

El paisatge que podem contemplar a la Vall d'Orient és: natural, urbà i rural. En aquesta fotografia es poden veure perfectament cada un d'aquests.


Aprenem a sembrar un aglà perquè pugui néixer una alzina. D'aquesta manera ajudam a conservar el bosc i a conscienciar-nos de la importància que té per a la fauna i per als homes.



Passam pel pas de s'Estaló i observam les marques dels barrobins que han quedat a la roca. Els passos de muntanya eren llocs per on hi passaven els camins de ferradura, de carro o tiranys, i eren els llocs de comunicació entre diferents poblacions.





A l'itinerari trobam una bassa d'aigua que serveix per emmagatzamar aigua i així poder ser utilitzada pels animals.






El calciner s'encarregava de convertir la pedra en calç. Una feina molt laboriosa i dura que es podia allargar fins a uns 17 dies. La calç s'utilitzava per emblanquinar les cases, pels enterraments, per qüestions higièniques, per a la construcció, com a medicament...





El Salt des Freu és un espectacular bot d'aigua situat en el torrent de Coanegra.







La font de mina, prop de les cases des Freu i de Ca'n Morro, subministrava aigua pels camps de conreu. Consistia en foradar de forma horitzontal prop d'allà on hi havia un aquífer subterrani i des de la part baixa.
Esperam que torneu venir un altre any.
Xavier i Rafel









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada