dilluns, 20 de febrer del 2012

CC BISBE VERGER 4T DE PRIMÀRIA 16 DE FEBRER

ESCOLA: CC BISBE VERGER
CURS: 4T DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREUCONTINGUTS: PAISATGE, FLORA, ORIENTACIÓ, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONERS, CALCINERS, MOLÍ D´AIGUA I SALT D´AIGUA.


Vàrem començar el nostre itinerari als camps de conreu de Cals Reis on poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient amb la Serra d´Alfabia encara una mica nevada. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge i parlar dels arbres fruiters. Anant cap al bosc vàrem parlar de les plantes i arbres més característics de la zona i de les seves adaptacions a l´entorn. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines on vàrem parlar dels oficis antics que s´hi desenvolupaven com eren l´ofici de carboner i calciner. També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines. En el punt més alt de l´itinerari, el Pas de s´Estaló, poguérem gaudir d´un dels paisatges més espectaculars de Mallorca . A continuació davallàrem per la comuneta de Sant Jordi fins al torrent del Freu que gràcies al desgel anava ben carregat d´aigua. Aprofitàrem que el torrent duia aigua per visitar l´espectacular salt d´aigua del Freu i de camí parlàrem com l´home aprofitava la força de l´aigua pel seu profit mitjançant enginys com el molí d´aigua. Abans d´emprendre el camí de tornada vàrem dinar damunt d´un rotllo de sitja per, una vegada amb la panxa plena, travessar el torrent per finalitzar l´itinerari al camí de Son Perot i tornar a Orient per passar el vespre al refugi i recuperar forces per l´endemà.


SEGON DIA : COMASSEMA


CONTINGUTS: PAISATGE, OLIVERAR , ESTRUCTURA SOCIAL, POSSESSIÓ I TAFONA.

Vàrem poder visitar una gran possessió de muntanya com és Comassema. Això ens va donar l´oportunitat de parlar dels diferents elements que formen el paisatge d´Orient. De camí, també parlàrem dels arbres més representatius que formen el nostre bosc . En arribar a l´oliverar de la possessió, parlàrem dels diferents oficis que s´hi desenvolupaven: marger, pastor, collidora d´oliva, missatge,...... Una vegada a la possessió, parlàrem del funcionament i de l´estructura social de la possessió i visitàrem les dependències dels amos i la tafona.Gràcies i fins aviat !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada