divendres, 1 d’abril del 2011

C SANT VICENÇ DE PAÜL 30 I 31/3/11

ESCOLA: C SANT VICENÇS DE PAÜL (SÓLLER)

CURS: 3r de primària.

ITINERARI: Es Freu i Comassema.

TEMÀTICA: Paisatge, alzinar, fauna i flora, torrent, carbonres, conte de l'alzina gran, banyarriquer, possessió, oficis antics, tafona.


Començam amb un dia ben assolejat caminant cap a la zona conrada de Cal Reis per estudiar el paisatge de la Vall d'Orient. Aprenem a diferenciar els paisatges naturals, dels agraris i dels urbans i aprenem a veure la importància que existeixi un equilibri entre els tres. Qualsevol desquilibri pot ocasionar alteracions, sobretot a les zones naturals. Un poc més envant ens endinsam dins l'alzinar de Cal Reis i contam la llegenda de l'alzina gran, arbre màgic gràcies al qual la salut del bosc és molt bona. També aprenem a reconèixer algunes de les plantes més representatives d'aquestes contrades (l'estepa blanca, la rotgeta, l'arbocera, el càrrix, l'estepa de mart, el ginebró, el pa porcí, la porrassa, l'alzina i el pi).

I tota una sorpresa: hem pogut veure el vol majestuós d'un voltor negre, impressionant!. Explicam quin és el seu paper a la Serra i la importància d'aquesta espècie tan emblemàtica per als mallorquins.

La següent aturada la feim al ranxo dels carboners i aprenem quina era la seva feina i com havien de cuidar els bosc per fer que no desapareixés. Visitam la barraca, la sitja i el forn de pa. També xerram del banyarriquer i del mal que pot provocar a les alzines.

Quan arribam al Pas de s'Estaló arxivam dins el nostre disc dur el paisatge que tenim al davant, una passada!. Una petita sorpresa ens espera, podem veure dos dels endemismes més representatius d'aquest lloc: la violeta de penyal i el pa porcí, dos petits tresors que hem de conèixer i protegir.

Finalment, i després de dinar, baixam al torrent de Coanegra i visitam el salt des Freu, un racó màgic. Hem duit sort i el bot dur molta d'aigua.

Per acabar sembram glans i ajudam a regenerar una part del bos.

D'aqui poc podreu tenir la segona part de la nostra estada!
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada