dimecres, 21 d’abril del 2010

CP GABRIEL COMAS I RIBAS 4t DE PRIMÀRIA 20-4-2010

ESCOLA: CP GABRIEL COMAS I RIBAS

CURS: 4t DE PRIMÀRIA

ITINERARI: CASTELL D'ALARÓ

TEMÀTICA: PAISATGE, OLIVERAR I HISTÒRIA.





Aquí just devora la font d'en Tries començam l'itinerari cap al Castell d'Alaró. La font d'en Tries és una font de mina d'uns deu metres de profunditat que servia per donar aigua a Son Bernadàs i als seus camps de conreu.

Ens aturàrem a l'oliverar de Son Bernadàs per tal d'observar els diferents tipus de paisatge que hi ha: natural, rural i urbà. L'oliverar de Son Bernadàs va deixar de ser rendible devers els anys 60, aleshores hagueren de sembrar les pomeres conegudes d'Orient com les més bones de Mallorca.


El Pa Porcí o Rapa de porc és un endemisme que antigament servia d'aliment per a tots els porcs que pasturaven per aquells indrets.



Pujant cap al Castell passam per dins el bosc on hi podem veure diferents tipus d'arbres i arbusts segons sigui la part solana o la part obaga. Cal tenir en compte que el factor de l'herbívoria sempre modifica el sotabosc.





La potada del cavall del rei En Jaume és una d'aquestes, com moltes d'altres, que formen part de la nostra cultura.





El Castell d'Alaró tenia dues entrades que contribuïen a dificultar l'entrada a tots aquells que volien escometre la fortalesa. Les espitlleres servien per poder observar l'adversari sense esser vists entre d'altres coses.







Aquí podem observar part de la fortalesa del Castell d'Alaró, bona part d'elles fetes pels àrabs.





La torre de l'Homenatge, també anomenada del Constipador pels alaroners, és la segona entrada del Castell. Just a d'alt de la torre hi podem observar el matacà que servia per hostilitzar a l'enemic durant les batalles.










Just en aquest indret s'hi ubica el lloc anomenat penyalar de s'Orengà i que surt a la rondalla d'en Fonoll. També aprofitàrem les vistes d'aquest indret per fer una fitxa de relleu muntanyenc.
Esperam que torneu.
Xavier i Rafel








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada