dilluns, 26 d’octubre del 2009

CP Rafal Vell . 4t de primària 20-10-09

Ruta: Comassema.
Continguts: Cases i oficis de les possessions, plantes de la garriga mediterrània, procés d'elaboració de l'oli i introducció al paisatge de la Serra de Tramuntana.
Amb l'ajuda d'un mapa de Mallorca situam la Serra i la vall d'Orient. També explicam quina és la vegetació que caracteritza aquesta part de la Serra de Tramuntana i xerram dels alzinars i pinars.


Hem duit una sortada! Hem pogut veure un esparver. Aquesta au compleix una funció ecològica bàsica per controlar poblacions de petits mamífers.
També hem pogut identificar a l'escarabat de sang, un dels endemismes que tenim a la nostra illa. Tota una petita joia que cal conèixer i conservar!Hem arribat a les cases de Comassema. Explicam quina funció tenien aquests edificis a la Mallorca pre-turística.La possessió de Comassema es dedicava a la producció d'oli. Fou una de les primeres que contà amb una tafona totalment mecanitzada. Aquí podem veure el trull (la seva funció era la d'esclafar l'oliva). Després es col·locava als esportins i es premsava. Una vegada premsada i separada la popa (molinada) de la part líquida, aquesta passava a les piques de decantació que separaven l'aigua de l'oli.


Esperem que hagueu après moltes coses. Nosaltres hem passat molt de gust. Fins aviat:
Xavier i Rafal.
PD: Ha sigut una passada tornar a tenir-vos com a alumnes. Sempre us recordaré: Xavier.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada