dilluns, 4 de març del 2013

CEIP SES QUARTERADES 26 FEBRER

CEIP SES QUARTERADES
CURS: 4T EP
 ITINERARI DIA 1: FREU
 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, PLANTES, BANYARRIQUER, CARBONERS, CALCINERS, CICLE DE L´AIGUA, MOLÍ D´AIGUA  I SALT D´AIGUA.

Vàrem començar el nostre itinerari als camps de conreu del camí de Son Perot on  poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge. Anant cap al bosc vàrem parlar i reconèixer les plantes i arbres més característics de l´entorn. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines on vàrem parlar dels oficis antics que s´hi desenvolupaven com eren l´ofici de carboner i calciner. També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines i vàrem parlar del bosc. A continuació davallàrem per la comuneta de Sant Jordi fins al torrent del Freu. Vàrem aprofitar un rotllo de sitja i la vorera del camí per dinar i recuperar forces per visitar l´espectacular  salt des Freu. Abans d´emprendre el camí de tornada vàrem  travessar el torrent i finalitzàrem  l´itinerari al camí de Son Perot que ens va permetre arribar fins a Orient on tenim les cases.

ITINERARI DIA 2: COMASSEMA
CONTINGUTS: OFICIS DE POSSESSIÓ , ESTRUCTURA SOCIAL, POSSESSIÓ I  TAFONA.


Vàrem poder visitar una gran possessió de muntanya com és Comassema. Això ens va donar l´oportunitat de parlar del concepte de  possessió  i del cultiu per excel.lència de les possessions de muntanya de la Serra de Tramuntana, l´oliverar. Parlàrem dels diferents oficis que s´hi desenvolupaven: marger, pastor, collidora d´oliva, missatge, jornaler, tafoner,  traginer,......També, no ens oblidàrem de l´activitat ramadera que s´hi desenvolupa i dels usos antics i actuals que els propietaris fan del bosc de la possessió per treure´n  un profit. Una vegada a les cases de la  possessió, parlàrem del funcionament i de l´estructura social de la possessió i visitàrem les dependències dels amos i la tafona.
Gràcies per la vostra visita i fins una altra!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada