dimecres, 14 d’abril del 2010

CP MIQUEL DURAN I SAURINA 1r i 2n de Primària 30-3-2010

ESCOLA: CP MIQUEL DURAN I SAURINA
CURS: 1r i 2n de Primària
ITINERARI: FREU
TEMÀTICA: PAISATGE, CICLE D'AIGUA, BANYARRIQUER I CARBONER.

Just quan sortim de la carretera per entrar dins Cals Reis ens trobam un safareig d'aigua. Aquest dipòsit serveix per emmagatzemar aigua per tal d'utilitzar-la posteriorment pel reguiu. A Cals Reis utilitzen el goteig i així estalvien aigua, un bé escàs durant l'estiu que cal gestionar adequadament.



Quan ja som dins l'hort aprenem a situar-nos amb un mapa i posteriorment ens fixam en el paisatge per tal de distingir que hi ha diferents tipus: natural, urbà i rural.

Després d'entrar dins el bosc ens fixam així com està format, els arbres que hi ha, els seus fruits, el sotabosc... També escoltam un conte que parla de l'alzina més grossa del bosc.




El banyarriquer és un escarabat que fa malbé les alzines, surt durant la primavera-estiu i diposita els ous damunt l'escorxa de l'arbre. Les larves que van neixent es mengen l'arbre a poc a poc fent unes galeries a la soca. Amb el temps l'arbre es mor ja que la saba no pot fluir amb les condicions que ho feia abans.




El carboner es dedicava durant sis o set mesos de l'any a fer carbó vegetal. Aquest carbó s'utilitzava a les cases per poder fer el menjar o per escalfar-se. La sitja estava formada de troncs de diferents tamanys, a més a més, tenia una capa de càrritx i una de terra damunt.




El carboner dormia a una barraca feta de pedra, càrritx i branques d'ullastre o d'un altre arbre. Des de la barraca observava la sitja i així controlava la seva cocció.







Ens aturàrem a dinar un poc per tal d'agafar forces i poder seguir l'itinerari. El menjar a la muntanya és molt més bo que a casa.







El salt des Freu actualment duu molta d'aigua, mai ens cansam de visitar-lo per la bellesa que presenta.
Esperam que un altre any torneu.
Xavier i Rafel









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada