dimecres, 25 de març del 2009

CP MARE DE DÉU DEL TORO 18, 19 i 20 de Marc





Estada de tres dies del alumnes de 5è del CP Mare de Déu del Toro.

Ruta: Es Freu.

Temàtica treballada: Plantes de garriga, endemismes. Boscos (alzinar i pinar). Carboners. Introducció a les espècies més comunes d'aucells. Pinsà i Cap-ferrerico com a sedentàries i ropit com a migrant. Introducció al torrent de muntanya. Molí fariner (època musulmana).







Ens trobam al bosc de Cal Reis on es troba l'alzina gran. Abans hem pogut treballar amb la identificació de diferents plantes (càrritx, rotgeta, estepa blanca, llevamans, oliveres) Adaptacions per defensar-se dels depredadors (càrritx, alzina jove) i de les condicions ambientals severes dels nostres estius (estepa blanca, olivera, alzina). Després un cop arribats a les cases observam una fulla d'estepa i una altra de rotgeta per apreciar-ho. També observam una larva d'oruga peluda, plaga que afecta de manera molt seriosa als alzinars de Menorca (enguany es preveu que el 100% dels boscos menorquins es vegin afectats).


Observam una alzina atacada per larva de banyarriquer, un altre exemple de plaga que afecta a molts boscos mallorquins. després de l'observació en directe de les larves que tenim a les cases, és el moment de veure les galeries que obrin a les alzines.


Arribam a la zona on hi ha la sitja i la barraca de carboner. Gràcies a l'ajuda del carboner Miquel "Carrill" ho hem pogut reconstruir i aprenem com era la vida a Mallorca abans de la vinguda del turisme.


Aquí podem veure la carbonera, estructura de paret seca que era emprada per carregar el carbó als carros. Posteriorment els traginers ho repartíen per les cases dels pobles. També hem podut observar una espècie única a la nostra flora El cyclamen balearicum, espècie que també es troba a Menorca. Aquí en teniu una foto. Animau-vos i trescau pels alzinars de Menorca a veure si en trobau un de florit.


Per acabar, les tres espècies d'aucells que ja coneixem:


El ropit, incansable viatger




El Pinsà que juntament amb...



...el cap-ferrerico són espècies sedentàries.


Finalment us enviam una foto d'oruga peluda (primers estadis larvaris) quan creix segueix tenint els pels (no urticants) però presenta uns bonyets vermells i granes que la fan fàciment identificable.





Bono, Enhorabona a tots per l'interès i les ganes de fer feina. Ens sap greu però les fotos de la part del torrent i el molí no les hem pogut penjar Fins aviat i que xaleu molt a Sant Joan!
Xavier i fidela.

1 comentari: