dimecres, 25 d’abril del 2012

AULA BALEAR 24 D´ABRIL

ESCOLA: AULA BALEAR
CURS:  1r DE PRIMÀRIA
                                                                ITINERARI: PAS DE S´ESTALÓ 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER I CARBONERS.

Vàrem començar el nostre itinerari als camps de conreu de Cals Reis on poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge i parlar dels arbres fruiters. Anant cap al bosc vàrem parlar i reconèixer les plantes i arbres més característics de l´entorn. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines on vàrem escoltar el conte de l´Alzina Gran  i vàrem visitar un ranxo de carboners .  També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines. En el punt més alt de l´itinerari, el Pas de s´Estaló, poguérem gaudir d´un dels paisatges més espectaculars de Mallorca. Abans d´emprendre el camí de tornada vàrem dinar damunt d´un rotllo de sitja per, una vegada amb la panxa plena, emprendre el camí de tornada a Orient.
Gràcies i fins una altra!!!


CC SANT VICENÇ PAÜL 19 D´ABRIL

ESCOLA: CC SANT VICENÇ DE PAÜL
CURS:  3r DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU

CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONERS, CALCINERS, MOLÍ D´AIGUA I SALT D´AIGUA.



Vàrem començar el nostre itinerari als camps de conreu de Cals Reis on poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge i parlar dels arbres fruiters. Anant cap al bosc vàrem parlar i reconèixer les plantes i arbres més característics de l´entorn. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines on vàrem parlar dels oficis antics que s´hi desenvolupaven com eren l´ofici de carboner i calciner. També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines. En el punt més alt de l´itinerari, el Pas de s´Estaló, poguérem gaudir d´un dels paisatges més espectaculars de Mallorca . A continuació davallàrem per la comuneta de Sant Jordi fins al torrent del Freu I  visitar l´espectacular salt d´aigua del Freu. Abans d´emprendre el camí de tornada vàrem dinar damunt d´un rotllo de sitja per, una vegada amb la panxa plena, travessar el torrent i finalitzar l´itinerari al camí de Son Perot i emprendre el camí de tornada a Orient.


SEGON DIA : COMASSEMA



CONTINGUTS: OFICIS, OLIVERAR , ESTRUCTURA SOCIAL, POSSESSIÓ I TAFONA.


Vàrem poder visitar una gran possessió de muntanya com és Comassema. Això ens va donar l´oportunitat de parlar dels diferents elements que formen el paisatge d´Orient. De camí, també parlàrem dels arbres més representatius que formen el nostre bosc . En arribar a l´oliverar de la possessió, parlàrem dels diferents oficis que s´hi desenvolupaven: marger, pastor, collidora d´oliva, missatge,...... Una vegada a la possessió, parlàrem del funcionament i de l´estructura social de la possessió i visitàrem les dependències dels amos i la tafona.

Gràcies i fins aviat !!!

CP ES FOSSARET 5È DE PRIMÀRIA 17 D´ABRIL

ESCOLA: CP ES FOSSARET
CURS: 5È DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU
CONTINGUTS: PAISATGE, ORIENTACIÓ , BOSC, BANYARRIQUER, CLAU DICOTÒMICA,  CARBONERS, CALCINERS, TORRENT, MOLÍ D´AIGUA I SALT D´AIGUA.

Vàrem començar el nostre itinerari als camps de conreu de Cals Reis on poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge i parlar dels arbres fruiters que arran del començament de la primavera estaven ben florits. Anant cap al bosc vàrem parlar i reconèixer les plantes i arbres més característics de l´entorn amb l´ajuda d´una clau dicotòmica. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines de Cals Reis on vàrem parlar dels oficis antics que s´hi desenvolupaven com eren l´ofici de carboner i calciner. També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines. En el punt més alt de l´itinerari, el Pas de s´Estaló, poguérem gaudir d´un dels paisatges més espectaculars de Mallorca . A continuació davallàrem per la comuneta de Sant Jordi fins al torrent del Freu duia aigua poqueta aigua. Abans de seguir amb l´itinerari vàrem fer una aturada per dinar i recuperar forces damunt d´una sitja de carboner devora el torrent. Després d´aquesta breu aturada, aprofitàrem que el torrent duia un poquet d´ aigua per visitar l´espectacular salt d´aigua del Freu i veure com l´home aprofitava la força de l´aigua mitjançant enginys com el molí d´aigua per moldre el gra i obtenir d´aquesta manera farina. Per finalitzar l´itinerari vàrem travessar el torrent i arribàrem fins a Son Perot on vàrem emprendre el camí de tornada cap a Orient.

2N DIA: JOC DE DESCOBERTA D´ORIENT.
El darrer dia vàrem fer el joc de descoberta d´Orient per conèixer d´una forma lúdica els espais més representatius i les curiositats del llogaret.

Gràcies per la vostra visita i fins aviat!!!



Gràcies i fins aviat !!!




dilluns, 2 d’abril del 2012

CC LA PORCÍNCULA 2 D´ABRIL

ESCOLA: CC LA PORCÍNCULA
CURS: 2N DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU

CONTINGUTS: PAISATGE, PLANTES , BOSC, BANYARRIQUER, CARBONERS, CALCINERS I CICLE DE L´AIGUA.
Vàrem començar el nostre itinerari als camps de conreu de Cals Reis on poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge i parlar dels arbres fruiters que arran del començament de la primavera estaven ben florits. Anant cap al bosc vàrem parlar i reconèixer les plantes i arbres més característics de l´entorn. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines de Cals Reis on vàrem parlar dels oficis antics que s´hi desenvolupaven com eren l´ofici de carboner i calciner. També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines. En el punt més alt de l´itinerari, el Pas de s´Estaló, poguérem gaudir d´un dels paisatges més espectaculars de Mallorca . A continuació davallàrem per la comuneta de Sant Jordi fins al torrent del Freu que encara duia un poc d´aigua. Abans de seguir amb l´itinerari vàrem fer una aturada per dinar i recuperar forces damunt d´una sitja de carboner devora el torrent. Després d´aquesta breu aturada per dinar, vàrem travessar el torrent per arribar fins a Son Perot on ens esperava l´autocar per tornar a l´escola.

Gràcies i fins aviat!!!



CC PIUS XII 30 DE MARÇ

CENTRE: CC PIUS XII
CURS: 3R ESO
ITINERARI: COMASSEMA
CONTINGUTS: PAISATGE, POSSESSIÓ, OLIVERAR, ESTRUCTURA SOCIAL , HISTÒRIA I TAFONA.
Vàrem poder visitar una gran possessió de muntanya com és Comassema. Això ens va donar l´oportunitat de parlar dels diferents elements que formen el paisatge d´Orient. De camí, també parlàrem dels arbres més representatius que formen els nostres boscs . En arribar a l´oliverar de la possessió, un dels millors conservats de la illa, parlàrem dels diferents oficis que s´hi desenvolupaven: marger, pastor, collidora d´oliva, jornaler, missatge,...... Una vegada a la possessió, visitàrem les cases de l´amo i la tafona on parlàrem de la història, funcionament i estructura social de la possessió.
Gràcies i fins aviat!!!