dilluns, 29 d’abril del 2013

CP PINTOR TORRENT 24, 25 I 26 ABRIL

CP PINTOR TORRENT 
CURS: 6È EP
 ITINERARI DIA 1: FREU
 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, PLANTES, BANYARRIQUER I  CARBONERS.

La pluja va fer acte de presència i vàrem decidir canviar l´itinerari previst del castell d´Alaró per un més proper al refugi. Finalment, vàrem decidir arribar fins al torrent del Freu. Vàrem començar el nostre itinerari als camps de conreu del camí de cals Reis  on  poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge. Anant cap al bosc vàrem parlar i reconèixer les plantes i arbres més característics de l´entorn. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines on vàrem parlar dels oficis antics que s´hi desenvolupaven com eren l´ofici de carboner i calciner. També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines i vàrem parlar del bosc. A continuació davallàrem per la comuneta de Sant Jordi fins al torrent del Freu que   travassàrem  per  finalitzar  l´itinerari al camí de Son Perot que ens va permetre arribar fins a Orient on tenim les cases. L´horabaixa  vàrem fer un joc per conèixer d´una forma divertida la història i els llocs més representatius del llogaret d´Orient mitjançant un joc de descoberta.


ITINERARI DIA 2: COMASSEMA
CONTINGUTS: OFICIS DE POSSESSIÓ , ESTRUCTURA SOCIAL, POSSESSIÓ I TAFONA.

Vàrem poder visitar una gran possessió de muntanya com és Comassema. Això ens va donar l´oportunitat de parlar del concepte de  possessió  i del cultiu per excel.lència de les possessions de muntanya de la Serra de Tramuntana, l´oliverar. Parlàrem dels diferents oficis que s´hi desenvolupaven: marger, pastor, collidora d´oliva, missatge, jornaler, tafoner,  traginer, carboner,......També, no ens oblidàrem de l´activitat ramadera que s´hi desenvolupa i dels usos antics i actuals que els propietaris fan del bosc de la possessió per treure´n  un profit. Una vegada a les cases de la  possessió, parlàrem del funcionament i de l´estructura social de la possessió i visitàrem les dependències dels amos i la tafona.





CEIP REI JAUME III 23 D´ABRIL

                                                          ESCOLA : CEIP REI JAUME III
CURS: 1R EP
 ITINERARI: PAS DE S´ESCALETA
 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, PLANTES, CARBONEIG I CONTE.
.
    Vàrem començar el nostre itinerari a la carretera d´Orient pujant per un camí de ferradura recentment restaurat que enllaça Orient amb Alaró. Des d´ aquest camí vàrem poder gaudir d´una impressionant panoràmica de la vall d´Orient que ens va permetre parlar i analitzar els tipus de paisatge. També, parlàrem de les plantes més característiques de l´entorn i els arbres més representatius dels nostres boscs. Una vegada a l´alzinar, vàrem parlar dels oficis que es desenvolupaven al  bosc. En concret, parlàrem de  l´ofici de carboner i visitàrem un ranxo de carboners. Abans de començar el camí de tornada, sembràrem un agla i parlàrem de la importància de no sortir del camí quan anam d´excursió.Gràcies per la vostra visita i fins una altra!!

dilluns, 22 d’abril del 2013

CC SANT VICENÇ DE PAÜL 18, 19 D´ABRIL

CC  SANT VICENÇ DE PAÜL
CURS: 3R EP
ITINERARI DIA 1: COMASSEMA
CONTINGUTS: RELLEU, CICLE DE L´AIGUA, PLANTES, BANYARRIQUER, CARBONEIG, OFICIS DE POSSESSIÓ , ESTRUCTURA SOCIAL, POSSESSIÓ, TAFONA I TALAIOT.


Vàrem poder visitar una gran possessió de muntanya com és Comassema. Això ens va donar l´oportunitat de parlar del concepte de  possessió  i del cultiu per excel.lència de les possessions de muntanya de la Serra de Tramuntana, l´oliverar. Parlàrem dels diferents oficis que s´hi desenvolupaven: marger, pastor, collidora d´oliva, missatge, jornaler, tafoner,  traginer, carboner,......També, no ens oblidàrem de l´activitat ramadera que s´hi desenvolupa i dels usos antics i actuals que els propietaris fan del bosc de la possessió per treure´n  un profit. Una vegada a les cases de la  possessió, parlàrem del funcionament i de l´estructura social de la possessió i visitàrem les dependències dels amos i la tafona. També, vàrem fer un repàs a un  dels períodes més importants de la nostra prehistòria visitant un talaiot.

ITINERARI DIA 2: JOC DE DESCOBERTA

El darrer dia vàrem fer un joc per conèixer  d´una forma divertida la història i els llocs més representatius del llogaret d´Orient mitjançant un joc de descoberta.
Gràcies per la vostra visita i fins una altra!!!

dilluns, 15 d’abril del 2013

CC LA PURÍSSIMA 12 D'ABRIL I 17 D´ABRIL

 CC LA PURÍSSIMA
CURS: 3R I 4T EP
 ITINERARI: FREU
 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONERS, CALCINERS,  I SALT D´AIGUA.

Vàrem començar el nostre itinerari als camps de conreu del camí de Son Perot on  poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge. Anant cap al bosc vàrem parlar i reconèixer els arbres més característics de l´entorn. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines on vàrem parlar dels oficis antics que s´hi desenvolupaven com eren l´ofici de carboner i calciner. També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines i vàrem parlar del bosc. A continuació davallàrem per la comuneta de Sant Jordi fins al torrent del Freu. Vàrem aprofitar un rotllo de sitja i la vorera del camí per dinar i recuperar forces per visitar l´espectacular  salt des Freu. Abans d´emprendre el camí de tornada vàrem  travessar el torrent i finalitzàrem  l´itinerari al camí de Son Perot.
Gràcies i fins aviat!!!

CC MATA DE JONC 9, 10 I 11 D´ABRIL

CC MATA DE JONC
CURS: 5È EP
 ITINERARI DIA 1: CASTELL D´ALARÓ 
 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, PLANTES, BANYARRIQUER, CARBONERS,  ORIENTACIÓ, HISTÒRIA,  LLEGENDES I RELLEU.

Vàrem començar la pujada al castell per l´oliverar de la possessió de Son Bernadàs on vàrem parlar de les marjades i  de la font de mina de Son Tries. Durant el trajecte per l´oliverar férem aturades per  ampliar el nostre vocabulari muntanyenc amb paraules com: vall, serra, mola,...  i parlar del paisatge. Dins el bosc d´alzines parlàrem dels antics oficis que s´hi desenvolupaven, en especial, del carboneig.  Quan vàrem arribar al castell vàrem aprendre un poc més de la seva història i llegendes.També vàrem conèixer el nom de les muntanyes que es poden comtemplar des del seu cim.



ITINERARI DIA 2: COMASSEMA
CONTINGUTS: OFICIS DE POSSESSIÓ , ESTRUCTURA SOCIAL, POSSESSIÓ I  TAFONA.


Vàrem poder visitar una gran possessió de muntanya com és Comassema. Això ens va donar l´oportunitat de parlar del concepte de  possessió  i del cultiu per excel.lència de les possessions de muntanya de la Serra de Tramuntana, l´oliverar. Parlàrem dels diferents oficis que s´hi desenvolupaven: marger, pastor, collidora d´oliva, missatge, jornaler, tafoner,  traginer,......També, no ens oblidàrem de l´activitat ramadera que s´hi desenvolupa i dels usos antics i actuals que els propietaris fan del bosc de la possessió per treure´n  un profit. Una vegada a les cases de la  possessió, parlàrem del funcionament i de l´estructura social de la possessió i visitàrem les dependències dels amos i la tafona.

ITINERARI DIA 3: JOC DE DESCOBERTA

El darrer dia vàrem fer un joc per conèixer  d´una forma divertida la història i els llocs més representatius del llogaret d´Orient mitjançant un joc de descoberta.
Gràcies per la vostra visita i fins una altra!!!