dijous, 29 de novembre del 2012

CC FCA JOAN BALLESTER 28 DE NOVEMBRE

ESCOLA : CC FCA JOAN BALLESTER
CURS: 1R I 2N ESO
 ITINERARI: FREU
 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONERS, CALCINERS,  PLANTES, MOLÍ FARINER  I  SALT D´AIGUA.

Vàrem començar el nostre itinerari als camps de conreu de Cals Reis on poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge i parlar dels arbres fruiters i les estratègies que posen en pràctica per encarar la tardor i l´hivern. Anant cap al bosc vàrem parlar i reconèixer les plantes i arbres més característics de l´entorn. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines on vàrem parlar dels oficis antics que s´hi desenvolupaven, en especial, parlàrem de  l´ofici dels  carboners i dels calciners . També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines. En el punt més alt de l´itinerari, el Pas de s´Estaló, poguérem gaudir d´un dels paisatges més espectaculars de Mallorca. Després, davallàrem per la comuneta de Sant Jordi fins el torrent de´s Freu on vàrem parlar del molí d´aigua. Per acabar, vàrem arribar fins el salt d´aigua per a continuació emprendre el camí de tornada.
Fins una altra!!!

CC LA SALLE ( INCA ) 27 DE NOVEMBRE

ESCOLA: CC LA SALLE
CURS: 2N EDUCACIO PRIMÀRIA
  ITINERARI: COMASSEMA
CONTINGUTS: OFICIS, OLIVERAR , ESTRUCTURA SOCIAL, POSSESSIÓ I TAFONA.


Vàrem poder visitar una gran possessió de la Serra de Tramuntana com és Comassema. Això ens va donar l´oportunitat de parlar de com és una  possessió de muntanya i del cultiu per excel.lència de les possessions de muntanya de la Serra de Tramuntana, l´oliverar. Parlàrem dels diferents oficis que s´hi desenvolupaven: marger, pastor, collidora d´oliva, missatge, jornaler, traginer,......També, no ens oblidàrem de l´activitat ramadera que s´hi desenvolupa i dels usos antics i actuals que els propietaris fan del bosc de la possessió per treure´n  un profit. Una vegada a les cases de la  possessió, parlàrem del funcionament i de l´estructura social de la possessió i visitàrem les dependències dels amos i la tafona. 
Fins una altra!!!

ESCOLA : CEIP MIQUEL COSTA I LLOBERA
CURS: 1R  DE PRIMÀRIA
 ITINERARI:S´ESCALETA
 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, COLL DE CAÇADORS, CARBONEIG, CONTE I  PLANTES.
    Vàrem començar el nostre itinerari a la carretera d´Orient pujant per un camí de ferradura recentment restaurat que enllaça Orient amb Alaró. Des d´ aquest camí vàrem poder gaudir d´una impressionant panoràmica de la vall d´Orient que ens va permetre parlar dels tipus de paisatge. També, parlàrem de les plantes més característiques de l´entorn i els arbres més representatius dels nostres boscs. Una vegada a l´alzinar, vàrem parlar dels oficis que es desenvolupaven al  bosc. En concret, introduïrem l´ofici del carboneig amb el  conte de L´Alzina Gran i visitàrem un ranxo de carboners. Abans de començar el camí de tornada, parlàrem  de l´efecte negatiu del banyarriquer sobre el bosc d´alzines.
      Fins una altra!!!

CEIP ES TAMARELLS 21 NOVEMBRE

ESCOLA : CEIP ES TAMARELLS
CURS: 4T  DE PRIMÀRIA
 ITINERARI:S´ESCALETA
 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, COLL DE CAÇADORS, CARBONEIG I  PLANTES.
    Vàrem començar el nostre itinerari a la carretera d´Orient pujant per un camí de ferradura recentment restaurat que enllaça Orient amb Alaró. Des d´ aquest camí vàrem poder gaudir d´una impressionant panoràmica de la vall d´Orient que ens va permetre parlar dels tipus de paisatge. També, parlàrem de les plantes més característiques de l´entorn i els arbres més representatius dels nostres boscs. Una vegada a l´alzinar, vàrem parlar del bosc i parlàrem, també, de l´efecte negatiu del banyarriquer sobre el bosc d´alzines.
      Fins una altra!!! 

dilluns, 19 de novembre del 2012

CEIP MIQUEL PÒRCEL 16 DE NOVEMBRE

ESCOLA : CEIP MIQUEL PÒRCEL
CURS: 6È  DE PRIMÀRIA
 ITINERARI:S´ESCALETA
 
CONTINGUTS: PAISATGE, ESTUDI DEL BOSC, BANYARRIQUER, COLL DE CAÇADORS I  PLANTES.
    Vàrem començar el nostre itinerari a la carretera d´Orient pujant per un camí de ferradura recentment restaurat que enllaça Orient amb Alaró. Des d´ aquest camí vàrem poder gaudir d´una impressionant panoràmica de la vall d´Orient que ens va permetre parlar dels tipus de paisatge.Cal esmentar que una companya de classe va trobar un fòssil de fa 200 milions d´anys mentre berenàvem. Enhorabona!!. Ens trobam davant de tota una futura arqueòloga. També, parlàrem de les plantes més característiques de l´entorn i els arbres més representatius dels nostres boscs. Una vegada a l´alzinar, vàrem fer l´estudi del bosc que ens va permetre determinar l´edat del bosc i parlàrem, també, de l´efecte negatiu del banyarriquer sobre el bosc d´alzines.
      Fins una altra!!!

CC SANT VICENÇ DE PAÜL 15 DE NOVEMBRE

ESCOLA : CC SANT VICENÇ DE PAÜL 
CURS: 4T  DE PRIMÀRIA
 ITINERARI: VOLTA A LA MOLETA DE BINIFALDÓ
 
CONTINGUTS: PAISATGE, MODELAT CÀRSTIC, ORIENTACIÓ AMB BRUIXOLES, TORRENTS, FAUNA  I  PLANTES.
    Vàrem començar el nostre itinerari a la entrada de Menut on vàrem parlar del modelat càrstic tan característic del paisatge de la Serra de Tramuntana. A continuació, anàrem cap a les Cases de Binifaldó i durant el trajecte aprofitàrem per parlar, identificar i  reconèixer  les plantes més característiques de l´entorn i els arbres més representatius dels nostres boscs amb l´ajuda de les claus dicotòmiques. També, vàrem parlar de l´orientació i la utilització dels mapes i la bruixola. Una aturada al Coll del Pedregaret ens va permetre dinar i recuperar forces per encarar el tram final. De tornada vàrem topar amb un grup de cabres salvatges de raça autòctona i sitges de carboner fins arribar una altra vegada a Menut.
      Fins una altra!!!

dilluns, 12 de novembre del 2012

CEIP MIQUEL PÒRCEL 9 NOVEMBRE

ESCOLA : CEIP MIQUEL PÒRCEL
CURS: 5È  DE PRIMÀRIA
 ITINERARI:S´ESCALETA
 
CONTINGUTS: PAISATGE, ESTUDI DEL BOSC, BANYARRIQUER, COLL DE CAÇADORS I  PLANTES.
    Vàrem començar el nostre itinerari a la carretera d´Orient pujant per un camí de ferradura recentment restaurat que enllaça Orient amb Alaró. Des d´ aquest camí vàrem poder gaudir d´una impressionant panoràmica de la vall d´Orient que ens va permetre parlar dels tipus de paisatge. També, parlàrem de les plantes més característiques de l´entorn i els arbres més representatius dels nostres boscs. Una vegada a l´alzinar, vàrem fer l´estudi del bosc que ens va permetre determinar l´edat del bosc i parlàrem, també, de l´efecte negatiu del banyarriquer sobre el bosc d´alzines.
      Fins una altra!!!

CEIP MIQUEL COSTA I LLOBERA 7 NOVEMBRE

ESCOLA : CEIP MIQUEL COSTA I LLOBERA
CURS: 4T  DE PRIMÀRIA
 ITINERARI: FREU
 
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONERS, CALCINERS,  PLANTES I ECOSISTEMA.

Vàrem començar el nostre itinerari al camí de Son Perot on poguérem gaudir d´una paronàmica impressionant de la vall d´Orient. Aquest hermós paisatge ens va permetre parlar i analitzar els diferents tipus de paisatge. Una vegada  al bosc, vàrem travessar el torrent que encara no portava aigua i vàrem poder parlar i reconèixer les plantes i arbres més característics de l´entorn. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines on vàrem parlar dels oficis antics que s´hi desenvolupaven, en especial, parlàrem de  l´ofici de carboner i calciner. També vàrem parlar de la plaga de banyarriquer que afecte al bosc d´alzines. Fins una altra !!!