dilluns, 28 de novembre del 2011

CP MESTRE GUILLEM GALMÉS 4T DE PRIMÀRIA

ESCOLA : CP MESTRE GUILLEM GALMÉS
CURS: 4T DE PRIMÀRIA
ITINERARI: BOSC DE CALS REIS
CONTINGUTS: PAISATGE, PLANTES, BANYARRIQUER I ORIENTACIÓ.




Vàrem començar l´itinerari en els camps de conreu de la possessió de Cals Reis on vàrem poder gaudir i analitzar l´espectacular paisatge de la vall d´Orient. En el mateix camí vàrem poder fer d´investigadors i mitjançant les claus dicotòmiques identificar i reconèixer les diferents plantes que anàvem trobant pel camí. Després, ens endinsàrem al bosc de Cals Reis on vàrem aprofitar per a berenar davall l´Alzina Gran per, a continuació, parlar de l´impacte negatiu del banyarriquer sobre l´alzinar. Per finalitzar, arribàrem al Pas de s´Estaló, el punt més alt del nostre itinerari on vàrem poder gaudir d´una altra espectacular panoràmica de la vall d´Orient. També, treballàrem aspectes d´orientació i aprenguérem a fer servir les brúixoles per a establir rumbs abans d´emprendre el camí de tornada a Orient i concloure així la nostra visita.




Gràcies per la vostra visita i fins una altra!!!




CP SANT BARTOMEU D´ALGAIDA 24 DE NOVEMBRE

ESCOLA: SANT BARTOMEU

CURS: 4T DE PRIMÀRIA

ITINERARI: BOSC DE CALS REIS

CONTINGUTS: PAISATGE, CARBONEIG, BANYARRIQUER I ORIENTACIÓ.

Vàrem començar el l´itinerari en els camps de conreu de la possessió de Cals Reis on vàrem poder gaudir d´una paronàmica excepcional de la vall d´Orient i analitzar els diferents tipus de paisatges que podem observar. Després ens endinsàrem al bosc d´alzines de la mateixa possessió i observàrem les conseqüències negatives de la plaga del banyarriquer sobre els bosc. També, parlàrem dels diferents oficis que s´hi desenvolupàven. En concret, aprenguérem com vivien i feien la seva feina els carboners i visitàrem una sitja reconstruïda i la seva corresponent barraca. Per finalitzar, arribàrem al Pas de s´Estaló, el punt més alt del nostre itinerari, on vàrem poder gaudir d´una paronàmica fantàstica de la vall i fer una mica d´orientació abans d´emprendre el camí de tornada a Orient.




dilluns, 21 de novembre del 2011

CP ES PUIG DE LLOSETA 4T DE PRIMÀRIA 18 DE NOVEMBRE

ESCOLA: CP ES PUIG

CURS: 4T DE PRIMÀRIA

ITINERARI: BOSC DE CALS REIS

CONTINGUTS: PAISATGE, ARBRES FRUITERS, PLANTES ( CLAU DICOTÒMICA ), BANYARRIQUER I CARBONEIG.


Vàrem començar l´itinerari en els camps de conreu de la possessió de Cals Reis on vàrem poder gaudir de l´espectacular paisatge de la vall d´Orient i analitzar els diferents tipus de bosc que podem trobar en aquest indret de la Serra de Tramuntana. També, vàrem fer exercicis de reconeixement i identificació de plantes amb les claus dicotòmiques. Després, ens endinsàrem al bosc de Cals Reis on vàrem berenar davall l´Alzina Gran per, a continuació, parlar dels diferents oficis que es desenvolupaven en el bosc. En concret, parlàrem i visitàrem una sitja de carboner i la seva corresponent barraca. Després, parlàrem de la presència del banyarriquer i de les conseqüències negatives que té el seu elevat nombre sobre el bosc d´alzines. Per finalitzar, arribàrem al Pas de s´Estaló, el punt més alt del nostre itinerari, on vàrem poder gaudir d´una paronàmica increïble de la vall d´Orient abans d´emprendre el camí de tornada.


Moltes gràcies per la vostra visita i fins aviat!!!




C SANT VICENÇ DE PAÜL 3R DE PRIMÀRIA 17 DE NOVEMBRE

ESCOLA: SANT VICENÇ DE PAÜL



CURS: 3R DE PRIMÀRIA



ITINERARI: FREU I POSSESSIÓ DE COMASSEMA



CONTINGUTS PRIMER DIA: BANYARRIQUER, BOSC, CARBONER, PAISATGE, MOLÍ FARINER I CALCINER.



CONTINGUTS SEGON DIA: TAFONA, OLIVERAR, CASES DELS AMOS, POSSESSIÓ I HISTÒRIA.



El nostre itinerari va començar a les terres de conreu de la possessió de Cals Reis on vàrem poder gaudir i conèixer el paisatge que ens ofereix la vall d´Orient. Analitzàrem els diferents tipus de paisatges i els diferents tipus de bosc que podem trobar en aquest indret. Després ens endinsàrem a l´alzinar de Cals Reis i parlàrem sobre el banyarriquer i les seves conseqüències sobre el bosc i dels antics oficis que es desenvolupaven a l´alzinar: els carboners i els calciners. Quan arribàrem al Freu visitàrem el molí fariner i parlàrem de com l´home aprofitava la força de l´aigua per moldre gra. També, aprofitant les pluges recents, vàrem anar a veure el salt del Freu abans d´emprendre el camí de tornada al camp d´aprenentatge d´Orient.




El segon dia, vàrem visitar la possessió de Comassema i gaudir de l´extraordinari estat de conservació de l´oliverar i parlar de les diferents oficis que s´hi desenvolupaven. Després, vàrem visitar les diferents dependències de la possessió. Abans de tornar a Orient, visitàrem la fafona mecanitzada de la possessió i parlàrem del seu funcionament.


Fins aviat i gràcies per la vostra visita!!!















dimecres, 16 de novembre del 2011

CP MESTRE GUILLEMET

ESCOLA : CP MESTRE GUILLEMET



CURS: 3R DE PRIMÀRIA



ITINERARI: FREU



CONTINGUTS: PAISATGE, BANYARRIQUER, CALCINERS I CARBONERS.






El nostre recorregut va començar a les terres de conreu de Cals Reis on vàrem poder gaudir i analitzar el paisatge que ens ofereix la vall d´Orient. Després ens endinsàrem al bosc de Cals Reis on vàrem seure davall l´Alzina Gran per aprendre com és un alzinar i quins oficis antics s´hi desenvolupaven. En concret, parlàrem dels carboners i els calciners i visitàrem les restes que deixàren en el bosc respectivament. En el cas dels carboners vàrem veure una reconstrucció d´una sitja i una barraca. Mentre que en el cas dels calciners vàrem poder veure de prop les restes que quedaven d´un antic forn de calç. En arribar al torrent des Freu ens va sorprendre la pluja però, així i tot, vàrem anar a veure l´espectacular salt d´aigua i finalitzar de la millor manera possible el nostre itinerari.



Gràcies per la vostra visita i fins una altra.






dilluns, 14 de novembre del 2011

C AULA BALEAR 3R DE PRIMÀRIA 11 DE NOVEMBRE

ESCOLA: C AULA BALEAR


CURS: 3R DE PRIMÀRIA


ITINERARI: POSSESSIÓ DE COMASSEMA


CONTINGUTS: PAISATGE, OFICIS, OLIVERAR, CASES DE L´ AMO I TAFONA.



De camí a la possessió de Comassema vàrem poder parlar dels diferents tipus de paisatge que podem trobar a la vall d´Orient i de la seva orografia. Davant del putxet de Son Vidal parlàrem dels diferents tipus de bocs més característics de les Balears i del seus protagonistes principals el pi i , sobretot, l´alzina. En arribar a la possessió vàrem fer una aturada per parlar de l´oliverar i dels antics oficis que s´hi desenvolupaven .



En el portal forà vàrem parlar de l´estructura social de la possessió i dels diferents oficis i tasques que s´hi desenvolupaven. Per finalitzar l´itinerari, vàrem visitar les diferents dependències que podem trobar a una possessió de muntanya com a Comassema: la clastra, les cases de l´amo, el menjador, la cuina i la tafona.


Gràcies per la vostra visita i fins aviat!!!






C SANT VICENÇ DE PAÜL 5È I 6È DE PRIMÀRIA 9 DE NOVEMBRE

ESCOLA: C SANT VICENÇ DE PAÜL (LA SOLEDAT)


CURS: 5È I 6È


ITINERARI: POSSESSIÓ DE COMASSEMA


TEMÀTICA: PAISATGE, RELLEU, OFICIS ANTICS, OLIVERAR, LES CASES DE L´AMO I LA TAFONA.




De camí a Comassema vàrem poder gaudir del paisatge de la vall d´Orient i vàrem poder parlar dels diferents tipus de paisatges que hi podem observar. També, vàrem poder parlar dels diferents tipus de bosc que hi podem trobar i del seu protagonista principal , l´alzina. En arribar a Comassema vàrem poder gaudir de l´extraordinari estat de conservació de l´oliverar i parlar de les feines i antics oficis que s´hi desenvolupaven.


En el portal forà parlàrem de l´estructura social que habitava la possessió i les diferents tasques i feines que hi desenvolupaven en el seu funcionament. Després, visitàrem diferents dependències de les cases de l´amo, en concret , el menjador i la cuina. Per acabar la visita, vàrem entrar a la tafona mecanitzada de la possessió per conèixer el seu funcionament.

Fins aviat !!!






CP NOVA CABANA 1R I 2N DE PRIMÀRIA 10 DE NOVEMBRE

ESCOLA: CP NOVA CABANA


CURS: 1R I 2N


ITINERARI: SON BERNADÀS I OLIVERAR


TEMÀTICA:PAISATGE, CICLE DE L´AIGUA, OLIVERAR, ANIMALS DE POSSESSIÓ, ARBRES FRUITERS I TAFONA.




Vàrem començar l´itinerari a la Font d´en Tries on vàrem aprendre continguts relacionats amb el cicle de l´aigua i com l´home gestiona l´ús de l´aigua potable mitjaçant la construcció de pous i fonts de mina. Abans d´anar a la possessió, visitàrem l´oliverar de Son Bernadàs i parlàrem del paisatge de la vall d´Orient.


Una vegada a la possessió aprenguérem les característiques més importants dels animals de possessió que trobàrem ( muls, cabres, conills,....) i fins i tot, els hi donàrem menjar. També, parlàrem de l´activitat agrícola que es desenvolupa a la possessió a nivell de conreus de cereals i arbres fruiters. Per finalitzar la visita, entràrem a la possessió per conèixer el funcionament de les dues tafones ( una de tradicional i una altra de mecanitzada ) que tenen a Son Bernadàs.

Gràcies per la vostra visita i fins aviat!




dilluns, 7 de novembre del 2011

CP ES PUIG DE LLOSETA 4T DE PRIMÀRIA 4 DE NOVEMBRE

CP ES PUIG DE LLOSETA


CURS: 4T DE PRIMÀRIA


ITINERARI : BOSC DE CALS REIS
TEMÀTICA: PAISATGE, CLAU DICOTÒMICA, ARBRES FRUITERS, BANYARRIQUER I CARBONEIG.


El dia va començar plujós però això no va esser impediment perquè poguéssim fer l´itinerari previst encara que fos davall d´un bon paraigua o capolina. L´itinerari va començar anant a l'antiga escola d´Orient ara reconvertida en camp d´aprenentatge on vàrem parlar de les conductes i preucacions imprecindibles per poder anar per la muntanya d´una forma segura i respectuosa amb l´entorn per a continuació berenar. Després ens dirigírem als camps de conreu de Cals Reis on vàrem veure els diferents arbres fruiters que tenen sembrats, analitzàrem el paisatge de la vall i aprenguérem a fer servir la clau dicotòmica per identificar els diferents exemplars de plantes que podem trobar en aquest entorn.


A continuació, ens endinsàrem al bosc de la mateixa possessió per parlar de l´alzinar i de les conseqüències negatives de la presència del banyarriquer. Per acabar l´itinerari, anàrem a veure la sitja i la barraca de carboner que podem trobar en aquest bosc i conèixer de prop com es desenvolupava el carboneig en aquest entorn privilegiat de la nostra illa.



Gràcies per la vostra visita.





dijous, 3 de novembre del 2011

C SANT ALFONS 1R DE PRIMÀRIA 2 NOVEMBRE

C SANT ALFONS (FELANITX)

CURS: 1R DE PRIMÀRIA

ITINERARI: FREU
TEMÀTICA: PAISATGE, CONTE DE L´ALZINA GRAN, CARBONEIG, BANYARRIQUER, CALCINERS, MOLÍ D´AIGUA I CICLE DE L´AIGUA.


El nostre itinerari va començar a les terres de conreu de la possessió de Cals Reis on vàrem poder gaudir i conèixer el paisatge que ens ofereix la vall d´Orient. Després, ens endisàrem al bosc de Cals Reis on vàrem escoltar el conte de l´Alzina Gran que ens va permetre saber més sobre el carboneig. Dins el bosc vàrem poder veure una sitja i entrar dins una barraca de carboner i saber com vivien els carboners. També parlàrem del banyarriquer i de les seves conseqüències sobre l´alzinar. A continuació arribàrem al punt més alt de l´itinerari, el pas de s´Estaló, on poguérem contemplar una vista increïble de la vall d´Orient per, a continuació, davallar cap al Freu per la comuneta de Sant Jordi en la qual férem una aturada per parlar de l´ofici dels calciners.

Finalment, quan arribàrem al Freu vàrem aprofitar que anàvem molt bé de temps per anar a veure el molí d´aigua i saber com els nostres avantpassats feien servir la força de l´aigua per moldre gra. Després de la visita al molí recuperàrem forces dinant damunt d´una sitja de carboner devora el torrent. Per finalitzar la nostra visita a Orient aprofitàrem la proximitat amb el torrent i la presència d´una font de mina per parlar del cicle de l´aigua i fer més entretingut el camí cap a Son Perot, el lloc en el qual finalitzà el nostre itinerari.


Moltes gràcies per la vostra visita i fins aviat !!!