dimecres, 20 d’abril del 2011

CP BLANQUERNA 5è DE PRIMÀRIA 19-4-2011

ESCOLA: CP BLANQUERNA (PONT D'INCA)

CURS: 5è DE PRIMÀRIA

ITINERARI: FREU

TEMÀTICA: PAISATGE, CARBONERS, CALCINERS I BANYARRIQUER


Avui hem fet l'itinerari d'Es Freu, a on hi hem pogut veure diferents tipus de paisatge i a la vegada hem observat l'evolució actual d'aquest. També hem pogut veure i conèixer algunes espècies de plantes. Més endavant hem vist com funcionava l'ofici de carboner i calciner, dos oficis durs que actualment ja no es practiquen. D'altra banda hem pogut veure l'impacte del banyarriquer damunt les alzines i, finalment, hem vist l'espectacular salt d'Es Freu.

divendres, 15 d’abril del 2011

CP MESTRE GUILLEMET 5è i 6è DE PRIMÀRIA 14-4-11

ESCOLA: CP MESTRE GUILLEMET (STA. EUGÈNIA)

CURS: 5è i 6è DE PRIMÀRIA

ITINERARI: COMASSEMA

TEMÀTICA: PAISATGE, OLIVERAR, DIVISIÓ SOCIAL, POSSESSIÓ, OFICIS I TAFONA.


En aquesta sortida hem après a distingir els diferents tipus de paisatge que hi ha a la Vall d'Orient, així com els accidents geogràfics més importants de la zona. Quan hem arribat al portell que dóna accés a la finca de Comassema, hem pogut observar l'espectacular oliverar que hi ha. A les cases hem pogut veure la clastra, les cases dels amos, la tafona i el safareig. També hem après com estava estructurada la societat d'aquell temps a la vegada que coneixíem els diferents tipus d'oficis que hi havia aleshores.

C AULA BALEAR 1r DE PRIMÀRIA 13-4-2011

ESCOLA: C AULA BALEAR (PALMA)

CURS: 1r DE PRIMÀRIA

ITINERARI: ES FREU

TEMÀTICA: PLANTES, CICLE D'AIGUA, CARBONERS, BANYARRIQUER, BOSC I TORRENT.


Avui hem visitat el safareig de Cals Reis per tal de saber com funciona el cicle de l'aigua. També hem fet una volta per les pomeres i cirerers per observar petits insectes. Durant l'itinerari hem conegut diferents plantes, moltes de les quals ara són ben florides. Dins el bosc hem escoltat el conte de l'Alzina Gran i hem après com treballaven els carboners i la manera en la qual vivien dins el bosc. D'altra banda hem pogut observar l'impacte del banyarriquer damunt les alzines.

Just devora el pas de S'Estaló hem vist el caparrot de l'ase i una espectacular vista de tota la vall d'Orient. Baixant per la cometa de Cals Reis hem vist uns quants rotlles de sitja juntament amb les seves barraques. Després de dinar hem travessat el torrent.

dilluns, 11 d’abril del 2011

CP PRÀCTIQUES 3r i 4t DE PRIMÀRIA 7 i 8-4-2011

ESCOLA: CP PRÀCTIQUES (PALMA)

CURS: 3r i 4t DE PRIMÀRIA

ITINERARI: SON BERNADÀS

TEMÀTICA: ANIMALS, PLANTES, TAFONA, OLIVERAR, ARBRES FRUITERS, FONT DE MINA I PAISATGE


Tant amb els nins i nines de 3r com amb els de 4t hem visitat la possessió de Son Bernadàs. Abans hem vist com funcionava la font de mina i hem vist l'oliverar i el paisatge de l'entorn.

A la possessió hem vist els arbres fruiters i també alguns empelts que s'hi han fet a alguns per tal de transformar-los amb altres. Hem pogut veure animals mamífers i aus, i fins i tot els hem alimentat. D'altra banda hem emprat una clau dicotòmica per tal d'identificar les diferents espècies més importants de la zona. També hem visitat la tafona per tal d'entendre com s'elabora l'oli. Finalment i, només amb els de 4t, anàrem a dinar dins el bosc.




CP MESTRE COLOM 2n DE PRIMÀRIA 6-4-2011

ESCOLA: CP MESTRE COLOM (BUNYOLA)

CURS: 2n DE PRIMÀRIA

ITINERARI: POBLE D'ORIENT

TEMÀTICA: ESGLÉSIA, CEMENTERI, RENTADORS,POMERES I MOLÍ FARINER.


Avui hem fet una visita al llogaret d'Orient. En primer lloc hem anat a veure'l des dels camps de conreu de Cals Reis, hi hem vist els arbres fruiters tots florits i ens hem orientat amb un petit mapa. A continuació hem fet un petit itinerari pel llogaret per tal de visitar l'església, el cementeri, les antigues escoles tant de les nines com la casa del mestre, la creu, els rentadors i finalment el molí fariner d'aigua just devora el portell de Son Palou.


C AULA BALEAR 2n PRIMÀRIA 5-4-2011

ESCOLA: C AULA BALEAR (PALMA)

CURS: 2n DE PRIMÀRIA

ITINERARI: SON BERNADÀS

CONTINGUT: ANIMALS, TAFONA, POSSESSIÓ, ARBRES FRUITERS...


Avui hem visitat la possessió de Son Bernadàs. En aquesta possessió hem pogut veure la tafona que tenen, els camps florits d'arbres com pomeres, cirerers, pereres... També hem pogut veure animals, especialment mamífers i aus. Hem tengut l'oportunitat de poder-los donar el menjar i d'observar-los de ben a prop. Finalment ens hem endinsat per dins el bosc per anar a dinar.


divendres, 1 d’abril del 2011

C SANT VICENÇ DE PAÜL 30 I 31/3/11

ESCOLA: C SANT VICENÇS DE PAÜL (SÓLLER)

CURS: 3r de primària.

ITINERARI: Es Freu i Comassema.

TEMÀTICA: Paisatge, alzinar, fauna i flora, torrent, carbonres, conte de l'alzina gran, banyarriquer, possessió, oficis antics, tafona.


Començam amb un dia ben assolejat caminant cap a la zona conrada de Cal Reis per estudiar el paisatge de la Vall d'Orient. Aprenem a diferenciar els paisatges naturals, dels agraris i dels urbans i aprenem a veure la importància que existeixi un equilibri entre els tres. Qualsevol desquilibri pot ocasionar alteracions, sobretot a les zones naturals. Un poc més envant ens endinsam dins l'alzinar de Cal Reis i contam la llegenda de l'alzina gran, arbre màgic gràcies al qual la salut del bosc és molt bona. També aprenem a reconèixer algunes de les plantes més representatives d'aquestes contrades (l'estepa blanca, la rotgeta, l'arbocera, el càrrix, l'estepa de mart, el ginebró, el pa porcí, la porrassa, l'alzina i el pi).

I tota una sorpresa: hem pogut veure el vol majestuós d'un voltor negre, impressionant!. Explicam quin és el seu paper a la Serra i la importància d'aquesta espècie tan emblemàtica per als mallorquins.

La següent aturada la feim al ranxo dels carboners i aprenem quina era la seva feina i com havien de cuidar els bosc per fer que no desapareixés. Visitam la barraca, la sitja i el forn de pa. També xerram del banyarriquer i del mal que pot provocar a les alzines.

Quan arribam al Pas de s'Estaló arxivam dins el nostre disc dur el paisatge que tenim al davant, una passada!. Una petita sorpresa ens espera, podem veure dos dels endemismes més representatius d'aquest lloc: la violeta de penyal i el pa porcí, dos petits tresors que hem de conèixer i protegir.

Finalment, i després de dinar, baixam al torrent de Coanegra i visitam el salt des Freu, un racó màgic. Hem duit sort i el bot dur molta d'aigua.

Per acabar sembram glans i ajudam a regenerar una part del bos.

D'aqui poc podreu tenir la segona part de la nostra estada!