dilluns, 29 de novembre del 2010

CP MESTRE COLOM 5è DE PRIMÀRIA 26-11-2010

ESCOLA: CP MESTRE COLOM (BUNYOLA)
CURS: 5è DE PRIMÀRIA
ITINERARI: TALAIA DE CALS REIS
CONTINGUTS: ESTUDI DEL PAISATGE I DEL BOSC, ORIENTACIÓ I VOCABULARI MUNTANYENC, PLANTES, MESURA D'ALZINES I SEMBRA DE GLANS.
Avui hem fet una anàlisi del bosc per tal de saber quin és el seu estat actual. Per tant, hem hagut de mesurar unes quantes alzines per poder-ho esbrinar. També hem sembrat glans i hem fet una anàlisi del paisatge d'Orient. Dins els camps de conreu de Cals Reis hem conegut espècies de plantes i algunes de les seves utilitats per a l'home. Finalment amb mapes hem treballat l'orientació.


IES SON RULLAN CICLES FORMATIUS 23 i25 DE NOVEMBRE DE 2010

ESCOLA: IES SON RULLAN
CURS: CICLES FORMATIUS
ITINERARI: COMASSEMA
CONTINGUTS: TALAIOT, CLAU DICOTÒMICA 2, POSSESSIÓ, ORIENTACIÓ, VOCABULARI MUNTANYENC I DIVISIÓ SOCIAL.
Avui hem treballat l'orientació i el vocabulari muntanyenc des de la Vall d'Orient i amb l'ajuda d'un mapa. A continuació hem visitat el talaiot de Comassema i hem conegut la funció que aquests tenien a la seva època. A la possessió de Comassema hem vist les cases dels amos, la tafona i la clastra. També hem pogut conèixer els canvis que la possessió actual ha sofert en relació amb els usos que abans tenia. Finalment hem treballat amb una clau dicotòmica per tal d'identificar algunes espècies de plantes.

dilluns, 22 de novembre del 2010

CP ES PUIG 4t DE PRIMÀRIA 19-11-2010

ESCOLA: CP ES PUIG (LLOSETA)
CURS: 4t DE PRIMÀRIA
ITINERARI: COMASSEMA
CONTINGUT: CASES, PAISATGE, TAFONA, OFICIS I OLIVERAR.
Avui hem pogut veure una gran possessió de muntanya per defora; i a dedins hi hem visitat els menjadors dels amos i missatges i la tafona a on s'hi feia l'oli. Hem vist la gran clastra amb una paret fortificada que servia per defensar-se dels assetjadors o corsaris que hi pogués haver aleshores. També hem pogut veure com era la divisió social d'aquell temps i de com ha canviat actualment.


CP PUIG DE SA GINESTA 5è i 6è DE PRIMÀRIA 18-11-2010

ESCOLA: CP PUIG DE SA GINESTA (SANTA PONÇA)
CURS: 5è i 6è DE PRIMÀRIA
ITINERARI: BOSC DE CALS REIS
CONTINGUT: PAISATGE, BOSC, ORIENTACIÓ, VOCABULARI MUNTANYENC, BANYARRIQUER I PLANTES AMB CLAU DICOTÒMICA 1
En aquesta sortida hem visitat el camp de conreu de Cals Reis i el seu bosc, la qual cosa ens ha ajudat per entendre els diferents tipus de paisatge i de com és el bosc format per alzines i pins. També hem après a sembrar un aglà i durant el camí hem anat identificant plantes amb la clau dicotòmica nivell 1. D'altra banda hem conegut vocabulari relacionat amb la muntanya i amb l'ajuda d'un mapa hem treballat l'orientació.

dilluns, 15 de novembre del 2010

CP MESTRE COLOM 6è DE PRIMÀRIA 12-11-2010

ESCOLA: CP MESTRE COLOM (BUNYOLA)

CURS: 6è DE PRIMÀRIA

ITINERARI: TALAIA DE CALS REIS

CONTINGUT: FACTORS ABIÒTICS QUE CONDICIONEN LA VEGETACIÓ, COMUNITATS VEGETALS, SUCCESSIÓ, PLANTES, BOSC, PAISATGE, BANYARRIQUER...


Avui hem après quins són els factors abiòtics que condicionen a les plantes. D'altra banda hem vist exemples de comunitats vegetals i de comunitats de successió. També hem fet un anàlisi de com és l'alzinar de Cals Reis. Hem conegut plantes i l'impacte del banyarriquer damunt les alzines. Hem conegut com es formen els líquens i n'hem pogut observar alguns exemplars.


C AULA BALEAR 3r DE PRIMÀRIA 11-11-2010

ESCOLA: C AULA BALEAR (PALMA)

CURS: 3r DE PRIMÀRIA

ITINERARI: COMASSEMA

CONTINGUT: PAISATGE, VOCABULARI MUNTANYENC, ORIENTACIÓ, OFICIS, TAFONA, CASES DE POSSESSIÓ,...


Després de situar-nos a la Vall d'Orient coneguérem els tipus de paisatge i el vocabulari relacionat amb els accidents geogràfics més importants de l'entorn. Després aprenguérem quin tipus d'oficis hi havia a la possessió de Comassema i també vérem com és una tafona mecanitzada i el seu funcionament. Visitàrem les cases dels amos i contemplàrem l'oliverar de la possessió.


dilluns, 8 de novembre del 2010

CP MIQUEL COSTA I LLOBERA 4t DE PRIMÀRIA 5-11-2010

ESCOLA: CP MIQUEL COSTA I LLOBERA (MARRATXÍ)
CURS: 4t DE PRIMÀRIA
ITINERARI: ES FREU
CONTINGUT: FLORA, FAUNA, PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONER, CALCINER I ORIENTACIÓ.
Avui hem après moltes coses ja que disposàvem de més temps. Hem après a utilitzar un mapa correctament, hem identificat els principals elements del paisatge i del bosc, també hem après a sembrar un aglà, hem vist ropits, cabres, ovelles... També hem pogut veure un forn de calç i una sitja de carboner reconstruïda per tal d'entendre millor els usos forestals antics de la Serra de Tramuntana. Finalment hem vist la incidència del banyarriquer damunt les alzines.


CPVIALFÀS 4t DE PRIMÀRIA 4-11-2010

ESCOLA: CP VIALFÀS (SA POBLA)

CURS: 4t DE PRIMÀRIA

ITINERARI: COMASSEMA

CONTINGUT: POSSESSIÓ, PAISATGE, OLIVERAR, TAFONA , PLANTES, ORIENTACIÓ I OFICIS.


En aquesta sortida hem après a analitzar el paisatge i a orientar-nos amb un mapa per tal de conèixer a identificar l'entorn. Hem conegut diferents oficis que es feien a les possessions i que amb el temps han anat caviant en funció de les activitats que actualment es desenvolupen a les possessions. Vérem la tafona de Comassema i l'oliverar de la mateixa possessió el qual es troba carregat d'olives en aquests moments. Coneguérem els principals grups de plantes i algun exemple de cada grup.

dimecres, 3 de novembre del 2010

CP PUIG DE SA GINESTA 1r i 2n DE PRIMÀRIA 2-11-2010

ESCOLA: CP PUIG DE SA GINESTA (CALVIÀ)
CURS: 1r i 2n DE PRIMÀRIA
ITINERARI: ES FREU
CONTINGUT: PAISATGE, BOSC, INSECTES-INVERTEBRATS, CARBONERS I BANYARRIQUER.
Avui hem après a diferenciar com és el paisatge d'Orient, com són els seus boscos, hem cercat amb lupes animalons per dins les pomeres i per dins l'humus. També hem sembrat una gla per tal que neixi una alzineta i hem escoltat el conte de l'Alzina Gran. D'altra banda hem vist com vivien els carboners per aquests indrets i també hem vist l'impacte del banyarriquer damunt les alzines.


CP RAFAL VELL 1r DE PRIMÀRIA 29-10-2010

ESCOLA: CP RAFAL VELL (PALMA)
CURS: 1r DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU FINS A S'ESTALÓ
CONTINGUT: PAISATGE, BOSC, PLANTES, CARBONER, BANYARRIQUER I CICLE D'AIGUA.
En aquesta sortida vérem els tipus de paisatge que hi ha a Orient. Vérem com és el bosc de Cals Reis i hi sembràrem una gla. També aprenguérem a diferenciar els tipus de grups de plantes. Visitàrem la barraca i la sitja de carboner per tal de fer-nos una idea de com era l'ofici en aquests indrets. Vàrem veure l'impacte del banyarriquer damunt les alzines i finalment entenguérem com funciona el cicle de l'aigua.