dijous, 28 d’octubre del 2010

CP VIALFÀS 3r DE PRIMÀRIA 28-10-2010

ESCOLA: CP VIALFÀS (SA POBLA)
CURS: 3r DE PRIMÀRIA
ITINERARI: ES FREU FINS AL PAS DE S'ESTALÓ
CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONER I PLANTES.
Avui hem après a diferenciar els diferents tipus de paisatge que hi ha a Orient, com és el bosc de Cals Reis, què fa el banyarriquer a les alzines... També hem pogut veure una sitja i una barraca de carboner. Finalment hem après a diferenciar els diferents tipus de plantes i hem sembrat un aglà perquè neixi una alzineta.

dimecres, 27 d’octubre del 2010

CP MARIA ANTÒNIA SALVÀ 4t DE PRIMÀRIA 26 i 27-10-2010

ESCOLA: CP MARIA ANTÒNIA SALVÀ
(SON SARDINA)
CURS: 4t DE PRIMÀRIA

ITINERARI: ES FREU I SON BERNADÀS

CONTINGUTS: PAISATGE, BOSC, ORIENTACIÓ, PLANTES, INSECTES, CARBONEIG, CALCINER, BANYARRIQUER, POSSESSIÓ, ANIMALS DE POSSESSIÓ I FONT.


A l'itinerari del Freu analitzàrem el paisatge i el bosc elaborant una fitxa per tal de quedar-nos amb una idea del que havíem fet. Mesuràrem alzines, observàrem insectes, vérem com era l'0fici de carboner i de calciner. També aprenguérem a identificar plantes i a entendre l'impacte de l'escarabat banyarriquer damunt les alzines.

El segon dia anàrem a Son Bernadàs, una possessió que encara sobreviu dins les condicions actuals de la globalització. Observàrem animals i els alimentàrem amb blat, civada i ordi fet a la mateixa possessió. Vàrem veure cabres, indiots, gallines, porcs, conills, someres, ases,... Finalment visitàrem l'oliverar i la font d'en Tries.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

CP GABRIEL COMAS I RIBAS 2n DE PRIMÀRIA 22-10-2010

ESCOLA: CP GABRIEL COMAS I RIBAS

CURS: 2n DE PRIMÀRIA

ITINERARI: FREU

CONTINGUTS: CICLE D'AIGUA, CARBONERS, BANYARRIQUER I CONTE DE L'ALZINA.

Visitàrem el safreig de Cals Reis per tal de veure un tipus d'emmagatzament de l'aigua, també vérem una bassa, un salt d'aigua (freu), un molí fariner d'aigua... Vàrem veure les sitges a on hi feien el carbó antigament i la barraca a on hi dormien els carboners. També vérem l'impacte del banyarriquer damunt les alzines.



C SANT VICENÇ DE PAÜL (PALMA) 5è i 6è DE PRIMÀRIA 21-10-2010

ESCOLA: C SANT VICENÇ DE PAÜL (LA SOLEDAT-PALMA)

CURS: 5è i 6è DE PRIMÀRIA

ITINERARI: TALAIA DE CAL REIS

CONTINGUT: PLANTES, ORIENTACIÓ, RELLEU MUNTANYENC, ANÀLISI DEL BOSC I DEL PAISATGE.


En aquesta sortida vàrem poder esbrinar com es troba actualment l'alzinar de Cals Reis, a més a més, aprenguérem a diferenciar els diferents tipus de paisatge i pel camí coneguérem plantes identificant-les amb una clau dicotòmica. Utilitzàrem mapes per conèixer les principals muntanyes de l'entorn.



dimecres, 20 d’octubre del 2010

CP PRÀCTIQUES 6è DE PRIMÀRIA 20-10-2010

ESCOLA: CP PRÀCTIQUES
CURS: 6è DE PRIMÀRIA
ITINERARI: COMASSEMA
CONTINGUTS: ORIENTACIÓ, VOCABULARI MUNTANYENC, PAISATGE, POSSESSIÓ, TAFONA, OLIVERAR I OFICIS.
En aquest itinerari vérem el paisatge de la Vall d'Orient i aprenguérem a interpretar els elements del seu entorn amb un mapa. També coneguérem els diferents tipus de paisatge que hi ha i la modificació que aquests han sofert al llarg del temps. Poguérem gaudir de l'espectacular
oliverar que hi ha a Comassema i vérem com era el procés d'elaboració de l'oli amb una tafona mecanitzada. A les cases de Comassema visitàrem les cases dels amos i la clastra.

dilluns, 18 d’octubre del 2010

CP MESTRE GUILLEM GALMÉS 6è DE PRIMÀRIA14-10-2010

ESCOLA: CP MESTRE GUILLEM GALMÉS

CURS: 6è DE PRIMÀRIA

ITINERARI: ES FREU I COMASSEMA

CONTINGUTS: CARBONERS, CALCINERS, PAISATGE, BOSC, PLANTES, ORIENTACIÓ, VOCABULARI MUNTANYENC, POSSESSIÓ DE MUNTANYA, TAFONA, OLIVERAR I OFICIS.


Malgrat plogués el primer dia, férem la sortida emprant unes capelines impermeables. Així vàrem poder fer tot l'itinerari sencer visitant l'espectacular salt des Freu. També vérem com vivien els carboners i a on feien feina. Coneguérem els principals grups de plantes i algunes espècies. Utilitzant mapes ens situàrem a Mallorca i a la Vall d'Orient coneixent a la vegada els diferents noms de les principals muntanyes.

El segon dia visitàrem Comassema, una possessió típica de la Serra de Tramuntana. Vérem les cases dels amos i la tafona, element comú a les possessions de muntanya. Poguérem veure uns dels oliverars més espectaculars de Mallorca i més ben conservats.



dilluns, 11 d’octubre del 2010

CP ES PUIG (LLOSETA) 5è PRIMÀRIA 8-10-2010

ESCOLA: CP ES PUIG 5è DE PRIMÀRIA

ITINERARI: BOSC DE CALS REIS

TEMÀTICA: PLANTES, BOSC, PAISATGE, ORIENTACIÓ, CARBONEIG I BANYARRIQUER.


Avui hem estudiat les plantes amb la clau dicotòmica i amb l'ajuda de fotografies. També hem fet una anàlisi de la situació en què es troba el bosc de Cals Reis, i hem anat mesurant l'edat de les alzines per esbrinar-ho. Hem fet una fitxa dels diferents tipus de paisatge i hem vist l'impacte del banyarriquer damunt les alzines. També hem vist com es feia el carbó antigament.



dilluns, 4 d’octubre del 2010

CP ES PUIG LLOSETA 6è DE PRIMÀRIA

Escola: CP Es Puig
Curs: 6è de Primària
Itinerari: Es Freu
Continguts: Paisatge, carboners, calciners i bosc.

Vàrem tenir molt bon dia per fer l'itinerari des Freu. Ens vàrem centrar en els oficis relacionats amb els usos forestals: els carboners. També vàrem veure un forn de calç i estudiàrem les característiques de l'alzinar.