dimarts, 27 d’abril del 2010

CONFERÈNCIA A RAIXA A CÀRREC DEL Sr. ALBERT CATALAN

CONFERÈNCIA A CÀRREC DEL SR ALBERT CATALAN EN MOTIU DEL 25è ANIVERSARI DE CAMPS D'APRENENTATGES
En motiu del 25è Aniversari el dissabte 24 d'abril es va fer una conferència a càrrec del Sr.Albert Catalan a la possessió de Raixa. La temàtica de dita conferència va ser sobre la :"Didàctica dels valors de la Serra de Tramuntana". També es va aprofitar l'avinentesa perquè la Sra.Maria Lluïsa Dubon, actual consellera del Departament de Territori, ens parlàs sobre la candidatura de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial de la UNESCO.
Després de l'acte hi va haver un petit refrigeri i una visita guiada per a la possessió.































CP MARE DE DÉU DEL TORO 5è DE PRIMÀRIA 21,22 i 23 DE MARÇ

ESCOLA: CP MARE DE DÉU DEL TORO
CURS: 5è DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU I VOLTANTS DE COMASSEMA
TEMÀTICA: BANYARRIQUER, CARBONER, CALCINER, PLANTES I MOLÍ FARINER.

El banyarriquer és un escarabat que fa molt de mal a les alzines ja que es menja la fusta i després d'entrar-hi fongs acaba morint-se.
El carboner treballava durant molt de mesos a l'any. Era una feina molt dura ja que durant tot lo dia havia de tenir esment a la sitja. Com podeu veure, viure dins una simple barraca no devia ser gaire confortable.

El Salt des Freu és espectacular i actualment va ple d'aigua. Forma part del torrent de Coanegre.


El molí fariner que hi ha devora el Salt des Freu és de l'època musulmana i funcionava amb la força de la caiguda de l'aigua.




Coneguérem les principals plantes que hi ha a la Vall d'Orient pel que fa a arbres, arbusts, herbes, falgueres i lianes.




En Xavier ens va ensenyar a utilitzar una clau d'identificació per tal de poder esbrinar el nom de les plantes.





Després tots sols intentàrem descobrir-les.
Esperam que un altre any torneu.
Xavier i Rafel







dimecres, 21 d’abril del 2010

CP GABRIEL COMAS I RIBAS 4t DE PRIMÀRIA 20-4-2010

ESCOLA: CP GABRIEL COMAS I RIBAS

CURS: 4t DE PRIMÀRIA

ITINERARI: CASTELL D'ALARÓ

TEMÀTICA: PAISATGE, OLIVERAR I HISTÒRIA.





Aquí just devora la font d'en Tries començam l'itinerari cap al Castell d'Alaró. La font d'en Tries és una font de mina d'uns deu metres de profunditat que servia per donar aigua a Son Bernadàs i als seus camps de conreu.

Ens aturàrem a l'oliverar de Son Bernadàs per tal d'observar els diferents tipus de paisatge que hi ha: natural, rural i urbà. L'oliverar de Son Bernadàs va deixar de ser rendible devers els anys 60, aleshores hagueren de sembrar les pomeres conegudes d'Orient com les més bones de Mallorca.


El Pa Porcí o Rapa de porc és un endemisme que antigament servia d'aliment per a tots els porcs que pasturaven per aquells indrets.



Pujant cap al Castell passam per dins el bosc on hi podem veure diferents tipus d'arbres i arbusts segons sigui la part solana o la part obaga. Cal tenir en compte que el factor de l'herbívoria sempre modifica el sotabosc.





La potada del cavall del rei En Jaume és una d'aquestes, com moltes d'altres, que formen part de la nostra cultura.





El Castell d'Alaró tenia dues entrades que contribuïen a dificultar l'entrada a tots aquells que volien escometre la fortalesa. Les espitlleres servien per poder observar l'adversari sense esser vists entre d'altres coses.







Aquí podem observar part de la fortalesa del Castell d'Alaró, bona part d'elles fetes pels àrabs.





La torre de l'Homenatge, també anomenada del Constipador pels alaroners, és la segona entrada del Castell. Just a d'alt de la torre hi podem observar el matacà que servia per hostilitzar a l'enemic durant les batalles.










Just en aquest indret s'hi ubica el lloc anomenat penyalar de s'Orengà i que surt a la rondalla d'en Fonoll. També aprofitàrem les vistes d'aquest indret per fer una fitxa de relleu muntanyenc.
Esperam que torneu.
Xavier i Rafel








dilluns, 19 d’abril del 2010

C SANT VICENÇ DE PAÜL (SÓLLER) 3r DE PRIMÀRIA 15 i 16 D'ABRIL

ESCOLA: C SANT VICENÇ DE PAÜL (SÓLLER)
CURS: 3r DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU I COMASSEMA
TEMÀTICA: PAISATGE, PLANTES, BANYARRIQUER, CARBONER, CALCINER, MOLÍ FARINER, POSSESSIÓ, OFICIS I TAFONA.




A dins l'hort de Cal Reis feim una aturada per tal d'entendre els tres tipus de paisatge que hi ha: natural, urbà i rural.
Vàrem conèixer exemplars dels cinc grups de plantes que hi ha per aquests indrets: arbres, arbusts, herbes, lianes i falgueres.





El banyarriquer és un escarabat que fa molt de mal a les alzines ja que es menja la fusta de les soques, que posteriorment es podriran a causa dels fongs que hi entraran dins les galeries.


Aquí hi vivia el carboner, durant molts de mesos dormia dins aquesta barraca i amb aquestes condicions.




Les dimensions reals de la sitja eren com el cercle que formen els infants a la fotografia. El carbó que s'obtenia servia perquè a les cases poguessin cuinar i escalfar-se.






Vista interior de la barraca de carboner.





Pas de s'Estaló. Per aquí s'hi va fer un camí de carro per tal de comunicar Orient amb altres indrets.








Una bassa d'aigua serveix per emmagatzemar aigua i consumir-la posteriorment els animals.









En els forns de calç s'hi feia calç per poder ser utilitzada per emblanquinar, com a medicament, com a material de construcció, per desinfectar...








Salt des Freu dins el torrent de Coanegre.











El molí fariner que es veu és d'origen àrab, aquí s'hi molia el cereal que es recollia a la zona. S'aprofitava la força de la caiguda de l'aigua per tal de moure les pales del rodet.











La font de mina des Freu servia per aprofitar l'aigua subterrània dels aqüífers del lloc on es feia la font.










De tant en tant posam miques, no caminam sempre. Però el caminar ens fa tenir gana.













A Comassema poguérem observar un dels safarejos més grossos de les possessions de Mallorca.
Esperam que us hagi agradat i fins a una altra vegada.
Xavier i Rafel















dimecres, 14 d’abril del 2010

CP MIQUEL DURAN I SAURINA 1r i 2n de Primària 30-3-2010

ESCOLA: CP MIQUEL DURAN I SAURINA
CURS: 1r i 2n de Primària
ITINERARI: FREU
TEMÀTICA: PAISATGE, CICLE D'AIGUA, BANYARRIQUER I CARBONER.

Just quan sortim de la carretera per entrar dins Cals Reis ens trobam un safareig d'aigua. Aquest dipòsit serveix per emmagatzemar aigua per tal d'utilitzar-la posteriorment pel reguiu. A Cals Reis utilitzen el goteig i així estalvien aigua, un bé escàs durant l'estiu que cal gestionar adequadament.



Quan ja som dins l'hort aprenem a situar-nos amb un mapa i posteriorment ens fixam en el paisatge per tal de distingir que hi ha diferents tipus: natural, urbà i rural.

Després d'entrar dins el bosc ens fixam així com està format, els arbres que hi ha, els seus fruits, el sotabosc... També escoltam un conte que parla de l'alzina més grossa del bosc.




El banyarriquer és un escarabat que fa malbé les alzines, surt durant la primavera-estiu i diposita els ous damunt l'escorxa de l'arbre. Les larves que van neixent es mengen l'arbre a poc a poc fent unes galeries a la soca. Amb el temps l'arbre es mor ja que la saba no pot fluir amb les condicions que ho feia abans.




El carboner es dedicava durant sis o set mesos de l'any a fer carbó vegetal. Aquest carbó s'utilitzava a les cases per poder fer el menjar o per escalfar-se. La sitja estava formada de troncs de diferents tamanys, a més a més, tenia una capa de càrritx i una de terra damunt.




El carboner dormia a una barraca feta de pedra, càrritx i branques d'ullastre o d'un altre arbre. Des de la barraca observava la sitja i així controlava la seva cocció.







Ens aturàrem a dinar un poc per tal d'agafar forces i poder seguir l'itinerari. El menjar a la muntanya és molt més bo que a casa.







El salt des Freu actualment duu molta d'aigua, mai ens cansam de visitar-lo per la bellesa que presenta.
Esperam que un altre any torneu.
Xavier i Rafel