dilluns, 29 de març del 2010

CP PORTA DES MOLL 6è 25 i 26 DE MARÇ

ESCOLA: CP PORTA DES MOLL
CURS: 6è DE PRIMÀRIA
ITINERARI: CASTELL D'ALARÓ I COMASSEMA
TEMÀTICA: OLIVERAR, HISTÒRIA, ORIENTACIÓ, OFICIS, POSSESSIÓ I TAFONA.


Pujant al Castell ens trobam la font d'en Tries, una típica font de mina de deu metres de profunditat.
L'oliverar de Son Bernadàs és digne de veure, el paisatge que es pot veure de la Serra de Tramuntana és impressionant.

Ja a dalt de tot del puig d'Alaró ens trobam amb la capella de la Mare de Déu del Refugi amb les pintures devora el retaule d'en Cabrit i en Bassa, dos personatges que formen part de la història del Castell.


Baixant del Castell ens trobam diferent tipus de vegetació.


Els oficis de les possessions eren molt nombrosos: collidores d'oliva, pastors, porquerets, tonadors, segadors...





L'oliverar de Comassema és un dels més ben conservats de Mallorca.





Les cases de Comassema disposen d'una magnífica clastra des d'on es pot contemplar tota la Vall d'Orient.
Fins a una altra.
Xavier i Rafel







CP ES PIL.LARÍ 3r 23 i 24 DE MARÇ

ESCOLA: ES PIL.LARÍ
CURS: 3R DE PRIMÀRIA
ITINERARI: FREU I COMASSEMA
TEMÀTICA: PAISATGE, BOSC, CARBONER, BANYARRIQUER, SALT DES FREU, OLIVERAR, OFICIS, POSSESSIÓ, TAFONA I ORIENTACIÓ



Arribam a les cases per instal.lar-nos -hi pels dos dies d'estada a Orient.
Ens situam a l'hort de Cal Reis per conèixer els diferents tipus de paisatge que hi ha i veure com funciona un hort d'arbres fruiters.


Dins el bosc observam com són les alzines, el seu fruit i de què es forma el sotabosc.

El carboner dedicava moltes hores per controlar que la sitja no es cremàs més d'una banda que de l'altra. Hi feien feina durant 6 o 7 mesos i dormien dins una barraca feta de pedra, càrritx i qualque fusta d'alzina o d'ullastre que aguantava la teulada de la barraca.



El Pas de s'Estaló era un pas per allà on hi passaven els traginers per anar a dur el carbó o la calç feta a la muntanya cap en els pobles del pla. Fou construït l'any 1905.





El Salt des Freu és espectacular en aquests moments ja que duu molta d'aigua a causa del desgel i les pluges abundoses d'enguany.




El següent dia anàrem a veure la possessió de Comassema, durant el camí ens aturàrem per conèixer un poc millor l'entorn i situar-nos amb un mapa de la zona.






Els oficis eren molt abundants a una possessió, sobretot tots aquells que fan referècia al sector primari.








Les cases dels amos eren les dependències a on hi vivia l'amo de la possessió i alguns dels missatges que hi feien feina.







A la tafona s'hi fa oli, aquí podem veure la part del trull de la tafona mecanitzada de Comassema. En el trull s'hi esclafava l'oliva que posteriorment passaria col.locada damunt els esportins al premsat.
Fins a una altra vegada.
Xavier i Rafel










divendres, 26 de març del 2010

CP ES PIL.LARÍ 4t CURS 18 i 19 DE MARÇ

ESCOLA: CP ES PIL.LARÍ
CURS: 4t DE PRIMÀRIA
ITINERARI: CASTELL D'ALARÓ I FREU
TEMÀTICA: OLIVERAR, POSSESSIÓ, ORIENTACIÓ, HISTÒRIA, PLANTES, CARBONER, PAISATGE, BANYARRIQUER I BOSC.


Pujant al Castell d'Alaró ens trobam la font d'en Tries. Aquesta font és una font de mina i té una profunditat d'uns deu metres. D'aquesta manera s'aprofitava l'aigua dels aqüífers mitjançant una mina feta a la part baixa d'aquests.
Pujant de camí al Castell d'Alaró ens trobam amb oliverars situats a les vessants de les muntanyes i a damunt replans fets de marges o paret seca. Les possessions de muntanya tenien tafona i durant l'època de collir olives llogaven molts de missatges per fer-hi feina i moltes collidores d'oliva.


La Torre de l'Homenatge o constipador segons els alaroners, forma el segon portal fortificat del Castell d'Alaró i just a dalt de la Torre s'hi troba el matacà que servia per poder observar i hostilitzar l'enemic.

Després de travessar la Torre de l'Homenatge ens trobam amb un replà des d'on s'hi poden observar unes vistes espectaculars. Aquí aprofitam el moment per poder conèixer el relleu muntanyenc de la Serra de Tramuntana amb unes fitxes que ens ajuden a esbrinar-ho.




Ja a dalt del tot del puig d'Alaró (825 m), hi trobam la capella de la Mare de Déu del refugi construïda l'any 1622 com a acció de gràcies. Dins la capella s'hi troben pintats els dos personatges que defensaren el Castell: en Cabrit i en Bassa.





El següent dia anàrem a visitar els camps de conreu de Cal Reis a on s'hi troben molts d'arbres fruiters: pomeres i cirerers sobretot.



Dins el bosc de Cal Reis observàrem com està format aquest: alzines i pins. Poguérem conèixer el fruit de les alzines i el tamany d'aquestes. El sotabosc en aquesta part de bosc, l'obaga, és una mica diferent que a la part solana.







Calculant les dimensions de la soca de l'alzina podem saber l'edat d'aquesta. Així tenim una petita idea de com és l'estat de conservació de l'alzinar.






El banyarriquer és un escarabat que fa molt de mal a les alzines ja que se'n menja la fusta d'aquestes. Surt a la primavera-estiu, la femella diposita els ous a l'escorxa de l'arbre i aquests es converteixen en larves que posteriorment s'aniran menjant les alzines.









Antigament els carboners de la Serra de Tramuntana treballaven dur per poder fer carbó vegetal i, d'aquesta manera, aprofitar-lo com energia per a les cases. Des de Sant Josep fins a Sant Miquel hi feien feina, les condicions de vida eren molt dures. Constantment el carboner havia de vigilar la sitja perquè aquesta no es cremàs massa ràpid.
Esperam que us ho hàgiu passat bé. Fins a una altra.
Xavier i Rafel









divendres, 19 de març del 2010

Sant Felip Neri 2n ESO 16 i 17 de març de 2010

ESCOLA: SANT FELIP NERI
CURS: 2n d'ESO
ITINERARI: FREU I CASTELL D'ALARÓ
TEMÀTICA: PAISATGE, BOSC, BANYARRIQUER, CARBONER, PLANTES, MOLÍ FARINER, CALCINER, OLIVERAR, HISTÒRIA CASTELL I PARET SECA.

Dins els camps de conreu de Cal Reis aprenem a identificar els tres tipus de paisatges: natural, rural i urbà; i la relació que hi ha entre ells.
Dins el bosc observam les principals característiques que aquest ens mostra: formació de l'humus, el sotabosc, la humitat de l'alzinar,...


Calculam les edats de les alzines per tal de saber l'estat de conservació del bosc.


Aprenem com funcionava el treball que feia el carboner i les condicions amb les quals vivia durant molts de mesos a l'any. El carbó vegetal servia d'energia per a les cases.




Just a l'interior de la barraca de carboner s'hi col.locava el menjar penjat al cap curucull d'aquesta per tal que els animals no hi arribassin.



El banyarriquer és un escarabat que fa molt de mal a les alzines ja que es menja la llenya d'aquesta fins que arriba a un punt que l'alzina es mor a causa dels fongs de podriment que van entrant dins les galeries que forma l'escarabat.





Amb una clau de classificació hem après a conèixer les plantes segons les principals característiques d'aquestes.






L'ofici de calciner consistia en transformar la pedra en calç. Aquesta calç servia per emblanquinar les cases, per a la construcció, com a medicament, per desinfectar... Era una feina molt dura així com la de carboner.







El salt des Freu té una impressionant bellesa en aquests moments ja que duu molta d'aigua el torrent de Coanegre.









Vàrem haver de travessar el torrent i quasi ens banyam els peus.








El següent dia pujàrem al Castell d'Alaró i poguérem observar l'oliverar de Son Bernadàs i l'explotació que se'n feia d'aquests fa uns anys. També entenguérem el perquè de la quantitat de paret seca que hi ha en aquests indrets.










Just al Pla des Pouet es nota ja el cansament dels dos dies, però falta poc per arribar al Castell.










Davant la torre de l'Homenatge o del constipador, aprenguérem la història que ens ha deixat aquest lloc amb els anys. Els àrabs, cristians, reis, etc; lluitaren per quedar-se amb aquest lloc tan privilegiat com és el Puig d'Alaró.













Ja a dalt del Castell, s'hi troba la capella de la Mare de Déu del Refugi. Des d'aquí es poden observar unes vistes impressionants.
Esperam que torneu una altra vegada.
Xavier i Rafel














dimarts, 9 de març del 2010

C LA PORCIÚNCULA 2n 5-3-2010

ESCOLA: COL.LEGI LA PORCIÚNCULA
CURS: 2n
ITINERARI: FREU
TEMÀTICA: PAISATGE, CARBONER, BOSC, BANYARRIQUER, PLANTES I CICLE D'AIGUA.


Després d'haver vist el paisatge entram dins el bosc i observam el mal que fa l'escarabat banyarriquer damunt les alzines. Aquest insecte diposita els ous damunt l'escorxa i quan aquests es converteixen en larva és quan comença el mal damunt l'arbre. Les larves s'alimenten de l'escorxa i s'endinsen dins la soca de l'arbre.

Aquí podem observar les galeries que arriben a fer les larves a la soca.

El carboner treballava de valent durant molts de mesos a l'any. Les condicions per viure allà eren molt dures ja que només tenien una barraca per dormir-hi. De les alzines malaltes i de les més grosses en feien el carbó a la zona de la Comuna de Bunyola. Un capatàs marcava les alzines que s'havien de tallar a cada ranxo i cada any es treballava un ranxo diferent.


Aquí dedins hi dormien els carboners, una simple barraca feia de recés durant molts de dies a l'any. Les condicions com podeu veure no eren massa còmodes.


Des del Pas de s'Estaló es pot contemplar tota la Vall d'Orient. Per aquest pas hi passaven els traginers que havien d'anar cap a Sta.Maria o a altres indrets.





El salt des Freu és ple d'aigua actualment, val la pena visitar-lo. Aquest salt d'aigua passa per dins el torrent de Coanegra.





Just davant les cases de Ca'n Morro i molt a prop de les des Freu, trobam una font de mina que antigament devia subministrar d'aigua aquests indrets.






Vista de l'entrada de la font de mina.
Esperam que torneu una altra vegada.
Xavier i Rafel.








dilluns, 8 de març del 2010

CP TALAIOT 1r i 2n 4-3-2010


ESCOLA: CP TALAIOT
CURS: 1r i 2n
ITINERARI: FREU
TEMÀTICA: PAISATGE, CARBONER, BANYARRIQUER I CICLE D'AIGUA.

Quan arribam a Orient ens expliquen les normes per poder fer un itinerari dins un espai diferent del que hi ha a l'escola. No és el mateix anar per dins un paisatge urbà que si és natural o rural.
Hem de caminar un poc per la carretera abans d'entrar dins els camps de conreu de Cal Reis, sempre ho feim per l'esquerra. Al fons podem veure el poble d'Orient.


Dins els camps de conreu podem observar els diferents tipus de paisatge i els arbres fruiters que ens trobam a prop nostre: cirerers i pomeres. També estudiam el cicle de l'aigua i l'aprofitament d'aquesta.


Les plantes que ens anam trobant ens ajuden a entendre un poquet millor l'entorn que ens envolta i l'ús que antigament en feien.


El banyarriquer és un escarabat que fa malbé les alzines ja que es menja la fusta de l'arbre. Hi ha gent que considera que a Mallorca és una plaga. El banyarriquer el podem trobar tant a les alzines com a arbres fruiters.





Els carboners feien una feina molt dura per la Serra de Tramuntana ja que durant sis o set mesos feien carbó en unes condicions duríssimes. Nit i dia havien de vigilar la sitja i preparar-ne d'altres. No tenien cap tipus de comoditat.





En aquest forn hi feien el pa i també hi torraven la carn que havien caçat.







Aquest és el Pas de s'Estaló, un lloc digne de visitar si un vol veure tota la Vall d'Orient. Aquest pas servia per comunicar Orient amb Sta.Maria i amb altres indrets. Els traginers hi passaven per aquí.






Ens ha donat temps de sembrar un aglà i d'aquesta manera hem pogut aprendre com es fa de forma correcta. Així ajudarem a mantenir l'equilibri al bosc.
Fins a una altra,
Xavier i Rafel.