dimecres, 25 de març del 2009

CP MARE DE DÉU DEL TORO 18, 19 i 20 de Marc





Estada de tres dies del alumnes de 5è del CP Mare de Déu del Toro.

Ruta: Es Freu.

Temàtica treballada: Plantes de garriga, endemismes. Boscos (alzinar i pinar). Carboners. Introducció a les espècies més comunes d'aucells. Pinsà i Cap-ferrerico com a sedentàries i ropit com a migrant. Introducció al torrent de muntanya. Molí fariner (època musulmana).







Ens trobam al bosc de Cal Reis on es troba l'alzina gran. Abans hem pogut treballar amb la identificació de diferents plantes (càrritx, rotgeta, estepa blanca, llevamans, oliveres) Adaptacions per defensar-se dels depredadors (càrritx, alzina jove) i de les condicions ambientals severes dels nostres estius (estepa blanca, olivera, alzina). Després un cop arribats a les cases observam una fulla d'estepa i una altra de rotgeta per apreciar-ho. També observam una larva d'oruga peluda, plaga que afecta de manera molt seriosa als alzinars de Menorca (enguany es preveu que el 100% dels boscos menorquins es vegin afectats).


Observam una alzina atacada per larva de banyarriquer, un altre exemple de plaga que afecta a molts boscos mallorquins. després de l'observació en directe de les larves que tenim a les cases, és el moment de veure les galeries que obrin a les alzines.


Arribam a la zona on hi ha la sitja i la barraca de carboner. Gràcies a l'ajuda del carboner Miquel "Carrill" ho hem pogut reconstruir i aprenem com era la vida a Mallorca abans de la vinguda del turisme.


Aquí podem veure la carbonera, estructura de paret seca que era emprada per carregar el carbó als carros. Posteriorment els traginers ho repartíen per les cases dels pobles. També hem podut observar una espècie única a la nostra flora El cyclamen balearicum, espècie que també es troba a Menorca. Aquí en teniu una foto. Animau-vos i trescau pels alzinars de Menorca a veure si en trobau un de florit.


Per acabar, les tres espècies d'aucells que ja coneixem:


El ropit, incansable viatger




El Pinsà que juntament amb...



...el cap-ferrerico són espècies sedentàries.


Finalment us enviam una foto d'oruga peluda (primers estadis larvaris) quan creix segueix tenint els pels (no urticants) però presenta uns bonyets vermells i granes que la fan fàciment identificable.





Bono, Enhorabona a tots per l'interès i les ganes de fer feina. Ens sap greu però les fotos de la part del torrent i el molí no les hem pogut penjar Fins aviat i que xaleu molt a Sant Joan!
Xavier i fidela.

CP RAFAL VELL 17-03-09

Ruta: Castell d'Alarò.
Curs: Cinquè CP Rafal Vell.
Temes tractats: Treball clau dicotòmica. Diferenciació espai rural, espai natural, antropisme. Serra de tramuntana (activitats econòmiques, valors naturals, alzinar). Introducció espècies d'aus més comunes (ropit i pinsà). Història Castell Alaró (Castell roquer).



Començam a treballar amb la clau dicotòmica, una eina molt adequada per introduir-nos en el coneixement de les plantes de la garriga balear. Ara toca als nins engrescar els pares i fer una sortida amb la clau i comprovar la seva eficàcia!

Aquest material es pot despenjar des de la nostra web. Ànim i a veure i ho feis servir.

Ens trobam amb un esceneri privilegiat per treballar l'impacte de l'home sobre el territori i diferenciam el que és un espai natural (amb els boscos d'alzines i pins i amb la garriga ) i un altre humanitzat (cultius oliveres). Importància manteniment zones naturals.



Aspecte de l'oliverar de Son Barnadàs. Activitat econòmica que suposa, juntament amb les ovelles, una important font d'ingrés a aquesta possessió de muntanya.


Pujada al Castell. Hem de sortir més! A qualcú la pujada li costà un poquet massa.





Arribam a l'entrada del castell roquer d'Alaró, aquest és l'unic lloc d'accés, les murades naturals impedeixen el pas per altres bandes.


Ja hem arribat i com a premi aquestes magnífiques vistes des Puig Major. Una passada!
Esperam que uns hagi agradat tant com a nosaltres
Fins aviat i una abraçada grossa:
Xavier i Fidela.











dilluns, 23 de març del 2009

CP RAFAL NOU 03-03-09

Estada d'un dia dels alumnes de tercer del CP Rafal Nou.
Temàtica tractada: Paisatge (Serra de tramuntana), flora i fauna (hem pogut observar una milana i un ropit de ben a prop), carboners, banyarriquer, torrent.
Observam i identificam l'olivera.

Explicam la feina que duien a terme els carboners.

Trobam una larva de banyarriquer a una alzina. Explicam els problemes que ocasiona aquesta plaga a la nostra illa.


És hora de dinar, un petit descans i tornam a la feina.



Arribam al salt des Freu. Explicam què és un torrent...





...i la força de l'aigua en funció del desnivell.
Una passada de grups i un dia fabulós! Enhorabona a tots i fins aviat.





divendres, 13 de març del 2009

CP MARE DE DÉU DEL TORO

Estada de tres dies del CP Mare de Déu del Toro amb els alumnes de cinquè curs.
Ruta: Es freu, poble Orient.
Temes treballats: Paisatge (Espai natural, espai conrat, antropisme) Serra de Tramuntana. Estudi comunitats vegetals (preferentment alzinar i garriga mediterrànea, també hem xerrat dels pinars). Endemismes (Cyclamen balearicum i violeta de penyal). Plagues (Banyarriquer i oruga peluda(oruga defoliadora dels alzinars menorquins). Aucells (Ropit, aucell migrant hivernant, pinsà i cap-ferrerico com a sedentaris. Carboners amb visita a sitja i barraca. Importància d'aquest ofici com a element econòmic fins fa molt poc temps. Torrent des Freu. Moli fariner musulmà.


Explicació del mal causat per la plaga de Lymantria dispar. Oruga defoliadora dels boscos d'alzines. Observació d'exemplars de 2mm amb la lupa binocular

Observam la Serra amb qualcuns dels cims més alts de Mallorca (Alfàbia, Massanella).

Observam la flor composta del llevamà.


Alzina atacada pel banyarriquer.



Visitam una sitja de carboner i explicam com era el seu treball i la seva vida al bosc.




Observam un exemplar únic a la nostra flora, el cyclamen balearicum.


Arribam al salt des Freu, espectacular!



Visitam el molí fariner musulmà datat per primer cop després de la conquesta de Mallorca pel Rei Jaume I. Ens visita un ropit. El podem observar molt bé. Abans, quan dinàvem, hem pogut veure pinsans i un cap-ferrerico, una passada!


Arribada a les cases. És hora de descansar! Però, encara tenim temps per observar amb la lupa binocular l'estructura i adaptacions de les fulles de l'estepa blanca (Regulador de temperatura) i de la rotgeta (Espines defensives)









CP SES SALINES

Estada d'un dia dels alumnes d'Educació Infantil, 5 anys.
Ruta: Es Freu (Alzinar de Cal Reis).
Hem treballar el paisatge (Serra de tramuntana, espai conrat, espai natural). Hem visitat els cultius de pomeres i cirerers. Hem estudiat la plaga del banyarriquer i el mal que fan als boscos d'alzines. També hem estudiat l'ofici de carboner i hem visitat una sitja i una barraca. També hem pogut veure poriols i alguns hem vist una papallona de la llimonera
Quan arribam visitam les cases i aprofitam per berenar.



A la zona de les pomeres observam amb lupa les parts de la flor dels llevamans.

Uau, Quina xulada! Podem veure com les abelles recullen el pol·len de les flors dels cirerers. Explicam la importància que tenen aquests insectes per a la natura.


Na Fidela ens mostra una larva viva de banyarriquer. Aquest insecte ataca les alzines. A Mallorca és una autèntica plaga. Com podem ajudar les alzines?



Ficant un garrotet per les galeries que fan!


En Xavier ens explica què és una sitja i la vida dels carboners al bosc la barraca és molt xula!


Després de caminar molt, ha arribat l'hora de dinar.















dimecres, 4 de març del 2009

SANT FELIP NERI 24 I 25/02/08

Ruta: Es Freu i Castell d'Alaró. Estada de dos dies dels alumnes de 2on d'ESO de l'escola Sant Felip Neri. Aquests dos dies hem treballat l'alzinar, els carboners (sitges i barraques), la plaga del banyarriquer i el torrent amb la visita del Salt des Freu. El segon dia hem treballat el paisatge natural i l'humanitzat. Hem treballat el cultiu de les oliveres i la seva importància econòmica a Mallorca. Finalment hem visitat el castell d'Alaró i hem estudiat la seva història. Dos dies molt xulos amb alumnes molt interessats en els temes tractats. Una passada!. Enhorabona a en Pedro i na Malena.
Primer dia
Na Fidela ens explica com ens organitzarem aquests dos dies i el treball que durem a terme.




Estudiam l'alzinar, el bosc representatiu del clima mediterrani, tota una jòia! i ens introduim en el món de les plagues amb l'estudi del banyarriquer.



Visitam el Salt des freu. Un bot d'aigua espectacular!


Segon dia.




Cultiu d'oliveres de Son Barnadàs. Antigament un dels recursos econòmics més importants d'aquestes contrades de la Serra. Configuració del paisatge en funció de la utilització que en fa l'home. Equilibri entre paisatge natural i paisatge humanitzat.



Detall de la murada natural del Castell roquer d'Alaró.



Torre des Constipador amb arc musulmà. Explicam la importància estratègica del castell per a les diferents cultures que hi han passat (Pre-talaiòtica fins al reinat d'Alfons III amb l'explicació de la llegenda dels generals Cabrit i Bassa).

Enhorabona a tots i fins aviat!

Pd: Enhorabona a en Felipe, ha fet unes fotos magnífiques!


dilluns, 2 de març del 2009

NTRA SRA DE GRÀCIA 26/FEBRER/2009

Ruta: El Freu. El 26 de febrer hem fet una estada d'un dia amb l'alumnat de 5è d'EP del col·legi Ntra Sra de Gràcia de Llucmajor. Hem treballat les següents temàtiques: el cicle de l'aigua, el banyarriquer, sitges i carboners i el paisatge de muntanya.

El llogaret d'Orient, davora Cal Reis, al principi de la nostra ruta.

Observam el safareig i la font de mina a la possessió de Cal Reis.Veim les alzines atacades de banyarriquer.
Just davant la sitja.



Ens dirigim a veure el salt d'aigua i després ens queda travessar el torrent fent equilibri damunt les pedres